Följ Akademiska sjukhuset

Venereologmottagningen på Akademiska först med tidbokning på webben

Pressmeddelande   •   Sep 05, 2014 08:33 CEST

Nu kan patienter med misstänkt klamydia, gonorré eller andra sexuellt överförbara infektioner själva boka sin första tid med e-tjänsten Mina vårdkontakter på 1177.se. Venereologmottagningen på Akademiska sjukhuset är först ut som pilotmottagning med tidbokning via webben inom landstinget.

– Webbokning är smidigt för patienterna, ofta yngre personer som studerar eller arbetar, som nu både kan boka sin första tid och avboka/omboka tider när som helst på dygnet, när det passar dem själva. Dessutom minskar trycket på mottagningens telefonkö. Vi har drygt två webbokningar per dag, säger Kattis Aretis Pettersson, undersköterska på venereologmottagningen som är en del av hudkliniken.

Att patienter själva kan boka sin första tid är relativt ovanligt i Sverige, det är vanligare att man kan av/omboka tider via webben. Mycket hänger på hur man har schemalagt sina mottagningstider och hur långt framåt i tiden man har schema så att patienterna upplever det som en fördel. Många mottagningar har remisskrav där vårdgarantiregler gör det svårare att införa.

Venereologmottagningen på Akademiska har lagt ut alla lediga tider på webben. Hit söker omkring 4 000 patienter per år, flertalet för misstänkt sexuellt överförbar infektion, till exempel klamydia, gonorré,herpes och kondylom. Många har symtom från underlivet, exempelvis flytning eller sveda när man kissar. Andra är helt symtomfria, men har haft en eller flera oskyddade sexkontakter i Sverige eller utomlands, och önskar testa sig för säkerhets skull. Merparten av patienterna är i 20-35 årsåldern och söker utan remiss, men vissa remitteras hit från exempelvis husläkare. Mottagningen har dock endast tidsbokade besök, ingen akutverksamhet eller drop-in. Många remitteras också till kurator för smittspårning.

– Eftersom många sexuellt överförbara infektioner ger lite eller inga besvär alls under lång tid uppmuntrar vi att man testar sig efter oskyddade sexkontakter, eller om man inleder en ny relation där man inte tänker använda kondom, säger sjuksköterskan Margareta Clasborn.

Mottagningens huvudansvar är att undersöka, behandla, kontrollera och smittspåra de sexuellt överförbara sjukdomar som regleras i smittskyddslagen: klamydia, gonorré, HIV och syfilis. Men patienter kan även boka tid för undersökning av andra sexuellt överförbara infektioner som till exempel herpes och kondylom.

I Sverige är klamydia, herpes och kondylom några av de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna men på senare tid har mottagningen sett en ökning av gonorré. Många infektioner kan behandlaspå ungdoms- och studentmottagningar, vårdcentraler och gynekologmottagningar. Men patienter med ovanligare infektioner som gonorré och syfilis ska alltid remitteras till venereologmottagningen för behandling, smittspårning och kontroller.

Mer information:
Margareta Clasborn, sjuksköterska, 018 - 611 50 80
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21

Fakta: Venereologmottagningen på Akademiska sjukhuset
* Ingår i hudkliniken och ligger vid ingång 30.
* I personalgruppen ingår läkare, sjuksköterskor, undersköterskor samt kuratorer med specialistkunskaper inom området sexuellt överförbara infektioner (venereologi).
* Förutom undersökning, behandling och smittspårning av sexuellt överförbara infektioner arbetar man förebyggande med information om säkrare sex, kondomanvändning, motiverande samtal för att förändra riskbeteende med mera.  Mottagningen är också remissinstans i länet för andra vårdgivare och medverkar i utbildningsaktiviteter, ofta i samarbete med smittskyddsenheten.

Fakta: Andra satsningar på webbtidbokning inom landstinget
* Inom Folktandvården kan man sedan årsskiftet av/omboka tid direkt via e-tjänsten Mina vårdkontakter på 1177.se.
* I våras startade ett pilotprojekt på medicinmottagningen vid Lasarettet i Enköping där invånarna själva kan avboka/omboka tider direkt via Mina vårdkontakter. Senare i höst startar tre liknande pilotprojekt på tre vårdcentraler i länet där kvinnor ska kunna boka tid för gynekologisk hälsokontroll efter att ha fått kallelse.


Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.