Följ Akademiska sjukhuset

Utbildningsakut ska stärka teamarbete på Akademiska

Pressmeddelande   •   Okt 03, 2012 10:27 CEST

En utbildningsakut ska inrättas på Akademiska sjukhusets akutmottagning. Tanken är att alla personalgrupper i vården ska få bättre kunskap om varandras yrken och möjlighet att träna sina yrkesroller i en autentisk miljö. Förutom stärkt teamarbete räknar man med att den akuta sjukvården ska förbättras.

– Jag tror att det blir väldigt värdefullt för alla i sjukvården att vi får möjlighet att träna mer tillsammans. Studenterna kommer att göra det mesta av det praktiska arbetet, men handledare kommer att dubbelkontrollera alla bedömningar och planerade åtgärder för att undvika felbedömningar. Dessutom kommer studenterna att få större möjligheter till återkoppling, något som dessvärre är en bristvara, säger forsknings och utbildningsdirektör Sune Larsson.

Inspiration till undervisningsakuten har vuxit fram i diskussioner mellan sjukhuset och Uppsala universitet, där Martin Wohlin, universitetslektor i akutsjukvård varit drivande.

En pilotstudie genomförd våren 2011 visade på goda resultat av utökat teamarbete. Patienter som kan komma i fråga är inte de mest akuta. Fysiskt kommer undervisningsakuten att inrättas i en lokal inne på akutmottagningen som nu ska genomgå en mindre ombyggnation. Finansieringen sker med GU-ALF-medel.

Mer information:
Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, 018-611 44 70
Martin Wohlin, specialistläkare i medicin, 018-611 29 87
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21