Följ Akademiska sjukhuset

Uppsalamodell för refluxbehandling av barn numera internationell standard

Pressmeddelande   •   Okt 28, 2010 08:42 CEST

Cirka en procent av all barn föds med refux, som innebär att urin flödar tillbaka upp till njurarna. I svårare fall drabbas barnen av urinvägsinfektioner som kan leda till ärr på njuren och njurskador. En framgångsrik sprutbehandling med hyaluronsyra och ett slags sockerpärlor (Deflux), som utvecklats vid Akademiska Barnsjukhuset, används i dag istället för operation i stora delar av världen.

 – Fram till i dag har hundratusentals barn behandlats i hela världen med mycket gott resultat, säger professor Göran Läckgren, barnurolog på Akademiska Barnsjukhuset, som i dag har besök av en läkargrupp från Serbien som är här för att lära av metoden.

Tidigare opererades de flesta barn med allvarlig reflux. Först på 1980-talet lanserades en enkel injektionsmetod där man sprutade in plastmaterialet teflon för att skapa en kudde under urinledarmynningen och därigenom bota refluxen. För att undvika plastmaterial utvecklades i början av 1990-talet en biologisk produkt, Deflux, av Bengt Ågerup (som senare startade Q-Med) i samarbete med barnurologerna Göran Läckgren och Arne Stenberg vid Akademiska Barnsjukhuset.

– Defluxbehandling är en skonsam behandling eftersom både sockerpärlorna och hyaluronsyra är biologiska produkter och nedbrytbara. En annan fördel är snabbare rehabilitering eftersom ingreppet görs under en kort narkos via ett cytoskop.  Barnen, som oftast är i 2-5 -årsåldern, slipper läggas in på sjukhuset, säger Göran Läckgren. 

Just nu pågår en uppföljande studie i Uppsala på barn som behandlades med Deflux för 10-17 år sedan. Barnen hade svår reflux och det fanns redan ärr på njuren och risken för ytterligare skador. Resultaten visar att endast en fjärdedel har behövt den större operationen, att 75 procent mår bra och inte har några problem.

– Studien är unik eftersom den visar att metoden har god effekt efter lång tid och att risken för nya urinvägsinfektioner eller njurskador inte är större än hos ”normala” barn, säger Göran Läckgren och fortsätter:

 – Förhoppningsvis kan Deflux-behandlingen snart bli standard även i tredje världen där medicinsk behandling är svår och dyr.  I dag leder obehandlade urinvägsinfektioner tillsammans med reflux till mycket svåra njurskador. I värsta fall är njurtransplantation enda räddningen, något långt ifrån alla har råd till.

 Mer information:

Göran Läckgren, professor och urolog på Akademiska Barnsjukhuset, 018-611 59 06 eller 070-662 74 35

Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21