Följ Akademiska sjukhuset

Uppsalakirurg prisad för banbrytande behandling mot bukhinnecancer

Pressmeddelande   •   Maj 18, 2009 16:26 CEST

Haile Mahteme, kirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har fått årets Tarmcancerpris för en ny kirurgisk metod där man använder sig av varmt cellgift i bukhålan vid operation av patienter med spridd tarmcancer.

Syftet med det nyinstiftade priset, som delas ut av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka, är att uppmärksamma personer som påverkar och förbättrar tillvaron för personer med tarmcancer. Det kan gälla forskning, behandling och rehabilitering eller att öka kännedomen kring sjukdomen. Omkring 5600 personer i Sverige får varje år diagnosen tarmcancer (tjock- och ändtarmscancer), det är den tredje vanligaste cancersjukdomen.

Den metod Haile Mahteme introducerat riktar sig främst till patienter som tidigare hade dålig prognos och kort överlevnad. Operationen innebär att hela bukhinna skalas bort och att bukhålan sköljs med uppvärmd cytostatika. Värmen gör cancercellerna mer mottagliga för cellgift. För patienter med spridd tjocktarmscancer som opereras med denna metod lever 3 av 10 fortfarande efter 5 år, mot tidigare ingen alls.

- Det här är en grupp patienter där möjligheterna till behandling tidigare har varit mycket begränsade. Metoden passar inte alla eftersom den är så krävande, men för vissa patienter har vi kunnat öka överlevnaden kraftigt jämfört med tidigare, säger Haile Mahteme i en kommentar till priset som delades ut den 13 maj.

Mer information:

Haile Mahteme, 018-611 46 13

Elisabeth Tysk, presschef, 018-611 96 11, 070-622 24 21