Följ Akademiska sjukhuset

Uppsala Care efterlyser nationell samordning av vårdexport

Pressmeddelande   •   Jul 08, 2010 09:45 CEST

Svenska patienter har mycket att vinna på att Sverige exporterar sitt kunnande utomlands. Det vässar kompetensen inom den högspecialiserade vården. För att lyckas i den hårdnande internationella konkurrensen behövs en gemensam kontaktpunkt. Svenska universitetssjukhus bör samordna sin marknadsföring. Det framhöll Susanne Svahn, verksamhetschef för Uppsala Care, vid ett seminarium om vårdexport den 8 juli under Almedalsveckan.

 Seminariet är ett av två som arrangeras av Akademiska sjukhuset och Uppsala BIO under Almedalsveckan. Båda ingår i Mälardalsrådets program.

 – Vår vision är att skapa en nationell organisation för samordning mellan samtliga svenska universitetssjukhus av försäljning av högspecialiserad vård till utländska patienter. Detta  diskuteras just nu inom EU och skulle innebära en rad fördelar, bland annat snabbare tillgång till kvalitetssäkrad högspecialiserad diagnostik och behandling. Ökad konkurrens mellan sjukhusen behövs också som incitament för att utveckla vården, säger Susanne Svahn.

 Uppsala Care är en enhet inom Akademiska sjukhuset som tillsammans med verksamheterna planerar det praktiska i samband med en utländsk patients vistelse i Sverige, allt ifrån bokning av operationstid till hotellreservation. Närmare 500 utländska patienter får vård på Akademiska varje år. Vanligast och mest efterfrågat är behandling av endokrina tumörer som utgår från hormonproducerande organ och bland annat behandlas med så kallad isotopstrålning (strålbehandling med målsökande substanser via blodet). Även protonstrålning av cancer och behandling av peritonealcancer (spridd cancer i bukhålan) efterfrågas utomlands.

 

Mer information:

Susanne Svahn, verksamhetschef Uppsala Care, 070-340 02 09

Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21