Följ Akademiska sjukhuset

Transplantation av broskhinna - ny behandlingsmetod vid artros i underarmen

Pressmeddelande   •   Apr 10, 2012 12:08 CEST

Transplantation av broskhinna från revbenen, så kallad perichondrietransplantation, är ett nytt behandlingsalternativ vid ledförslitning i armen orakad av artros. Metoden har utvecklats av handkirurger på Akademiska sjukhuset och tidigare med framgång använts framförallt på knogleder i handen. Transplantationsmetoden presenteras på kirurgdivisionens vårmöte den 12 april.

 – Fördelen är med att rekonstruera slitna leder med broskhinna är att man använder kroppsegen vävnad och därmed undviker främmande kroppsreaktioner och lossningsproblematik som kan uppstå efter proteskirurgi. Och jämfört med steloperation, det andra behandlingsalternativet, blir armen mer rörlig, säger Bertil Vinnars, handkirurg på Akademiska sjukhuset, som utvecklat den nya metoden tillsammans med kollegan Torbjörn Vedung.

Den vanligaste orsaken till förslitning i underarmens rotationsled är att man bryter handleden när man halkar och tar emot sig med handen. Om benbrottet läker i fel vinkel kan det på sikt uppstå artros (broskförslitning) i leden vilket är ett mycket svårbehandlat tillstånd. Dagens proteser har, enligt Bertil Vinnars, en begränsad livslängd som innebär att man inom ett antal år kan ställas inför ett ännu större problem när protesen måste bytas ut.

Upprinnelsen till den nya transplantationsmetoden var intresset bland plastikkirurger för deformerade öron hos brottare, så kallade blomkålsöron, som orsakas av blödningar under broskhinnan. Under ledning av professor Tord Skoog inleddes en serie studier vid Akademiska sjukhuset under 1970-talet där man undersökte broskhinnans (perichondriets) förmåga att bilda brosk. Resultatet blev metoden där man tar broskhinna från revben och transplanterar till leder. Hittills har mellan 50 och 100 sådana operationer gjorts på fingerleder med goda resultat och nu har alltså metoden introducerats för behandling av komplex handleds/underarms-problematik. Metoden fungerar på ledskador orsakade av yttre trauma, men också vid rena förslitningsskador.

– En av våra patienter med medfödd broskförslitning i underarmens rotationsled kan ett halvår efter operationen använda handleden nästan normalt. Det nya brosket har läkt in, värken är borta och personen har återfått god rörlighet och styrka. Det är sannolikt första gången i världen som metoden använts för att rekonstruera just denna led, avrundar Bertil Vinnars.

Kirurgdivisionens vårmöte går av stapeln på Akademiska sjukhuset (restaurang Blå Korset) den 12 april 12.30-16.30. Just i år firar divisionen att 70-huset, där mycket av verksamheten är förlagd, fyller 40 år, samtidigt som centraloperation funnits i 20 år och kliniskt träningscentrum i tio år.Mer information:

Bertil Vinnars, handkirurg, 018-611 71 01
Torbjörn Vedung, handkirurg, 018-611 54 65
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

 

Bifogade filer

PDF-dokument