Följ Akademiska sjukhuset

Träd planteras på Akademiska som tack till donatorer

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2011 13:03 CEST

 För andra året i rad arrangeras en donationsvecka vid Akademiska sjukhuset 17-21 oktober. Det blir öppna föreläsningar i Grönvallsalen, Blå Korset och Hedstrandsalen för personal och allmänhet om framsteg inom transplantationsteknik samt utdelning av donationskort vid huvudentrén. Som tack till alla givare planteras ett träd mitt emot restaurang Blå Korset måndagen den 17 oktober 13.30.

– Det är viktigt att regelbundet påminnas om vikten av att ta ställning i donationsfrågan medan man är i livet. Vid Akademiska gör vi cirka hundra njurtransplantationer och ett tjugotal kombinerade njur- och bukspottskörteltransplantationer per år. Tack vare operationerna blir patienterna ofta av med både diabetes och njursvikt, de får chans till ett helt nytt och friskare liv, säger Lars Bäckman, sektionschef för organtransplantation.

Totalt transplanteras mellan 600 och 700 organ i Sverige varje år. Vanligast är njurar. I fjol fick 370 personer en ny njure. På vävnadssidan görs cirka 600 hornhinnetransplantationer och 150 hjärtklafftransplantationer varje år. Tack vare moderna immunhämmande läkemedel och antikroppar har avstötningsrisken minskat betydligt.

– Numera görs cirka hälften av alla njurtransplantationer med organ från levande givare. En fördel är att personen och därmed njuren är frisk, en annan att man kan planera ingreppet utifrån mottagarens hälsa och undvika långvarig dialys, säger Lars Bäckman.


Mer information:
Lars Bäckman, sektionschef organtransplantation, 070-677 83 31
Karin Lindh, transplantationskoordinator OFO, 070-385 99 14
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21