Följ Akademiska sjukhuset

Snabbare personnummer till nyfödda på Akademiska

Pressmeddelande   •   Mar 03, 2011 11:44 CET


Från i mars får nyblivna föräldrar snabbare personnummer till sina bebisar. Registreringen tar några sekunder jämfört med 1-2 veckor tidigare. Detta tack vare att barnmorskor kan skicka elektroniska meddelanden direkt till Skatteverket.

– Den nya hanteringen av personnummer är oerhört efterlängtad, inte minst inom neonatalavdelningen där för tidigt födda barn ofta vårdas länge. Att få personnummer snabbare innebär ökad patientsäkerhet. Tidigare när reservnummer användes hände det att journaluppgifter förväxlades, säger Birgitta Bondesson, barnmorska och ansvarig för projektet inom förlossningsvården.

Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset hör till de första i landstinget där personalen kan lämna elektroniska signaturer på sina meddelanden till en annan myndighet. Det är möjligt tack vare personalens elektroniska tjänstekort, så kallade e-tjänstekort, som kan sättas in i datorn. På sikt ska alla medarbetare i landstinget få sådana kort. 

Tidigare skickades födelseanmälan till Skatteverket via en pappersblankett och föräldrarna fick barnets personnummer hemskickat med posten efter cirka två veckor. I väntan på personnumret hade det nyfödda barn ett reservnummer.

Skatteverket ansvarar för att befolkningsregistret uppdateras med de nyfödda barnens personnummer inom ett dygn. Föräldrarna får personnumret direkt av barnmorskan, men även i fortsättningen skickar Skatteverket dessutom hem det per post.

Mer information:
Birgitta Bondesson, barnmorska och projektansvarig inom förlossningsvården, 018-611  34 92, 070-320 46 37
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21