Följ Akademiska sjukhuset

Skandionkliniken igång med protonstrålning

Pressmeddelande   •   Sep 21, 2015 11:13 CEST

PRESSINBJUDAN
2015-09-21

 
 
Sedan månadsskiftet augusti-september behandlas patienter med protonstrålning på Skandionkliniken i Uppsala. Media inbjuds till en pressträff om verksamheten, med möjlighet att fotografera/filma i förberedelse-/datortomografirum, behandlingsrum samt entrén med konstinstallation och japansk trädgård.


Skandionkliniken är Nordens första klinik för protonterapi och drivs av landets sju landsting med universitetssjukhus. På kliniken kommer både vuxna och barn från hela landet att behandlas.

Målgruppen för protonterapi är patienter med cancertumörer där man bedömer att protonstrålning ger fördelar och minskade risker för sena biverkningar jämfört med traditionell strålbehandling med röntgen eller elektroner. En särskilt viktig grupp är barn och därför kommer flertalet barncancerpatienter i Sverige som behöver strålning att behandlas här.

Tid & Plats
Torsdagen den 24 september klockan 14-16
Skandionkliniken, von Kraemers Allé 26, Uppsala (föreläsningssalen)


Ingen föranmälan


Vid pressträffen medverkar:

Håkan Nyström, verksamhetschef
Thomas Björk Eriksson, medicinskt ledningsansvarig
Maria Furberg, vårdenhetschef,
Olof Mattsson, förbundsdirektör


Mer information:
Håkan Nyström, verksamhetschef, 070-611 15 97
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21


Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.