Följ Akademiska sjukhuset

Radiovågor – ny behandling mot svåra åderbråck på Akademiska

Pressmeddelande   •   Apr 26, 2012 08:46 CEST

Nästan var femte person i Sverige drabbas av åderbråck i någon form. På Akademiska sjukhuset införs nu en modern operationsmetod – radiofrekvensablation – som ett alternativ till tidigare behandling, då blodådrorna dras ut via ljumsken. Operationen görs i lokalbedövning och patienten kan gå hem redan 20-30 minuter efter ingreppet.

– Vi opererar omkring 75 patienter årligen för åderbråck. Hittills har sex patienter opererats med den nya metoden som kommer att bli första alternativ, säger kärlkirurg Gustaf Tegler.

Målgruppen är patienter med så kallad huvudstamsinsufficiens i kombination med hudförändringar såsom eksem och/eller sår. Flera långtidsstudier har visat att behandlingsresultaten är jämförbara med tidigare operationsmetoder.

Den nya operationsmetoden, Radiofrequency ablation (RF) innebär att de sjuka blodådrorna (vener) i benen utsätts för pulserande värme som förstör kärlväggens insida, vilket leder till att ådern skrumpnar. Under ingreppet tillförs en kall bedövningsvätska runt ådern för att optimera behandlingsresultatet och för att undvika skador på intilliggande vävnader. Ultraljud guidar kärlkirurgen under ingreppet, dels under själva punktionen av åderns som oftast görs i knäledsnivå, dels för att positionera kaketerspetsen i ljumsken. Det är inte, som man skulle kunna tro, blodkärl under knäet, utan segmentet från ljumsken och ner på låret som åtgärdas.

Enligt Gustaf Tegler finns flera fördelar med den nya operationsmetoden. Ingreppet görs i lokalbedövning så patienten slipper narkos alternativt ryggmärgsbedövning. Därför kan operationen i princip utföras på ett vanligt mottagningsrum. 

Åderbråck uppstår i vener (ådror eller blodkärl) som leder det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat. Klaffar, som normalt ser till att blodet inte rinner tillbaka nedåt, är satta ur funktion, vilket leder till läckage och svullnad. Ytliga åderbråck syns som blå, knöliga upphöjningar men i svårare fall har patienterna brunaktiga missfärgningar på huden, kliande eksem och bensår. Upprepade ytliga proppar i venerna förekommer också.


Mer information:

Gustaf Tegler, kärlkirurg, 018-611 00 00 vx
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21