Följ Akademiska sjukhuset

Pressmeddelande: Ny parkinsonbehandling från Uppsala

Pressmeddelande   •   Jun 10, 2014 11:09 CEST


Ett nytt sätt att dosera det vanligaste läkemedlet, L-dopa, mot Parkinsons sjukdom har utvecklats av forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i samarbete med Uppsalabaserade företaget Sensidose. Det nya läkemedlet består av mikrotabletter som doseras via en dosautomat enligt ett förprogrammerat schema. Fördelen är att dosen kan anpassas för varje individ för att undvika variationer i medicineffekt, samt biverkningar. Metoden har nu förskrivits på licens till fem patienter vid neurologkliniken på Akademiska sjukhuset sedan januari i år. De första resultaten presenteras vid en stor internationell konferens i Stockholm under veckan, 18th International Congress of Parkinson's Disease and Movement Disorders.

- Den här metoden kan förbättra behandlingen för många personer med Parkinsons sjukdom, bland annat genom att man enkelt kan finjustera såväl doser som doseringsintervall, säger Dag Nyholm, docent och läkare vid neurologkliniken.

Läkemedlet är godkänt av Läkemedelsverket. Ansökan om pris och subvention hos TLV pågår.


Mer information:
Dag Nyholm, docent och läkare vid neurologkliniken, 076-889 75 51, Dag.nyholm@neuro.uu.se
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21

Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.