Följ Akademiska sjukhuset

Pressinbjudan: Första ombyggda vårdavdelningen invigs - milstolpe i projektet Framtidens Akademiska

Pressmeddelande   •   Maj 08, 2014 09:13 CEST

Våren 2013 evakuerades de första vårdavdelningarna i 85-huset på Akademiska sjukhuset. Efter ett år av ombyggnation och modernisering flyttar nu en av de första vårdavdelningarna, strokeavdelningen, in i nya lokaler.

Media hälsas välkomna till invigningen då vi presenterar tankarna bakom moderniseringen, syftet med enkelrum och så kallade standardvårdplaner (standardiserade vårdavdelningar som vid behov kan anpassas till annan verksamhet).

Vi berättar hur de nya vårdavdelningarna går hand i hand med sjukhusets värdebaserade arbetssätt och tidplanen för den fortsatta upprustningen av sjukhuset. Vid olika stationer berättar värdar om fördelar med vårdrummen, ny logistik samt nytänkande kring miljö.


Tid & Plats
Onsdagen den 14 maj klockan 10-11
Akademiska sjukhuset
Ingång 85, 8 trappor

Ingen föranmälan krävs.

Medverkande
Lennart Persson, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Thord Hägg, förvaltningsdirektör Landstingsservice
Lina Nordquist (FP), ordförande produktionsstyrelsen
Göran Angergård, chef neurodivisionen

Mer information:
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21


KORTA FAKTA: Projektet Framtidens Akademiska
* Det mest genomgripande ny- och ombyggnationsprojekt som någonsin gjorts på Akademiska sjukhuset.
* Fram till år 2020 ska sjukhuset byggas till och renoveras för 6,2 miljarder kronor. Fokus i moderniseringen är patientsäkerhet, vårdhygien och god arbetsmiljö.
* Samtliga vårdavdelningar byggs på ett standardiserat sätt (så kallade standardvårdplan) vilket skapar flexibilitet inför framtida behov av anpassning till annan verksamhet.
* Alla patienter får enkelrum, med egen dusch och toalett, vilket både innebär ökad integritet och lägre risk för smittspridning.
* 24 april togs första spadtaget till den nya vård- och behandlingsbyggnaden som ska stå klar i slutet av 2016. Byggnaden kommer bland annat att rymma 96 enpatientrum, 34 mottagningsrum, åtta operationssalar, tre hybridsalar (kombination av operation och röntgen), fem strålningsbunkrar, tre MR-kameror och en aula med plats för 130 personer.


Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.