Följ Akademiska sjukhuset

Otokirurg vid Akademiska får internationellt pris

Pressmeddelande   •   Aug 09, 2010 16:32 CEST

Professor Helge Rask Andersen, verksam vid otokirurgen på Akademiska sjukhuset, får Proper Meniere Society´s guldmedalj för sina insatser inom innerörekirurgi och medicin. Utmärkelsen delas ut på organisationens årsmöte senare i år.

– Utmärkelsen är ett internationellt erkännande av den otokirurgiska kliniken vid Akademiska sjukhuset, säger Helge Rask Andersen.

Otokirurgen utför cirka 500 operationer per år, varav cirka 40 skallbasoperationer av framförallt skallbastumörer och meningeom (godartade tumörer som utgår från hjärnhinnorna). Kliniken är en av de ledande i Sverige på cochleaimplantat och den enda i Norden som sätter in hjärnstamsimplantat på barn. Den otokirurgiska kliniken är dessutom ett av fem centra som ansökt om att få rikssjukvårdsuppdrag för cochleaimplantat på barn med medfödd missbildning på innerörat. Beslut fattas av Socialstyrelsen i oktober.

Proper Meniere Society är en organisation som de senaste tio åren utvecklats till att omfatta alla aspekter på innerörekirurgi och medicin, inte bara Menières sjukdom som kännetecknas av återkommande anfall av yrsel, hörselnedsättning, tinnitus eller lock för örat. De senaste mottagarna av utmärkelsen var Lloyd Minor från Johns Hopkins hospital and Alec Salt från Washington University.

Mer information:

Helge Rask Andersen, professor och otokirurg, 0706-110267
Elisabeth Tysk, presschef 070-622 24 21