Följ Akademiska sjukhuset

Ortopedchef på Akademiska: Fallskador mångfaldigas vid halka

Pressmeddelande   •   Nov 05, 2019 11:31 CET

I tider med snö och halka ökar antal olycksfall på akutmottagningen med cirka 500 procent. Det innebär att det stundvis kan bli mycket långa väntetider. Bara under förmiddagen har cirka tio personer sökt vård akut på Akademiska på grund av cykel- eller halkolycka vilket är fler än vanligt.

Ett stort inflöde av akuta skador innebär att Akademiska sjukhuset kan behöva stryka planerade operationer, trots hög bemanning både på operationsavdelningen och kliniken, för att hinna ta emot de akuta fallen, säger Stergios Lazarinis, verksamhetschef för ortopedi och handkirurgi på Akademiska sjukhuset.

Han konstaterar att den första halkan är alltid värst. Då är vi oförberedda och inte så försiktiga.

– För det mesta är det yngre och arbetsföra människor som ramlar och får frakturer på grund av halkan. Äldre människor är ofta mer försiktiga när de rör sig utomhus. För de äldre är däremot risken för fallolyckor inomhus stor. Det är lätt att snubbla på en mattkant eller falla från en stege eller stol när det ska pyntas inför advent och julen. Medicinering och yrsel kan ge en sämre balans och därmed ökar fallrisken, berättar han.

Hur ska man tänka för att minska risken för fallskador och frakturer?

– Det viktigaste är att inte ha bråttom när det är halt. Likaså att alltid använda broddar på skorna. Det finns utmärkta skor med inbyggda broddar; en klok investering inför vintern, framhåller Stergios Lazarinis.

Han ger också fler tips:

  • Cykla inte i halt väglag. Och om du måste cykla, förse din cykel med bra dubbdäck och bra belysning.
  • Tänk på att ge en hjälpande hand till dina släktingar och vänner med stor fallrisk. Se över inomhusmiljön så att lösa mattor och sladdar inte orsakar fall. Hjälp gärna till att handla om det är halt ute.
  • Höftskydd finns för dem som har skör benstomme och som måste gå ut i halt väglag.
  • Om du har dålig balans – klättra inte på stegar eller pallar när du julpyntar (eller annars) – be om hjälp i stället.

– Vid enklare akuta skador och sjukdomar kan man vända sig till Närakuten på Samariterhemmet för att undvika att hamna i lång väntan på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. På Närakuten får man snabb hjälp vid misstanke om skada i muskler, leder eller skelett, avrundar Stergios Lazarinis.

För mer information, kontakta:
Stergios Lazarinis, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset,
tel:0738-666170, e-post: stergios.lazarinis@akademiska.se

Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.