Följ Akademiska sjukhuset

Ökad användning av kombinerad pet-ct-kamera ger säkrare cancerdiagnostik

Pressmeddelande   •   Sep 02, 2013 09:32 CEST

Ökad användning av pet/ct-kameror har lett till kortare väntetid mellan diagnos och strålbehandling vid exempelvis cancer i huvudhalsområdet och lungorna. Framstegen lyfts fram den 3 september under röntgenveckan i Uppsala, den sista av tre medicinska veckor, där huvudtemat är diagnostik och behandling av cancer. Under veckorna arrangeras också öppna föreläsningar för allmänheten på Akademiska sjukhuset. Se program till höger!

Utvecklingen inom molekylär bilddiagnostik går snabbt framåt. Positronemissionstomografi (pet) kombinerad med datortomografi (ct) används bland annat för att diagnostisera cancer i hals, thorax, buk, bäcken och skelett. Fördelen är att man får information både om tumörens struktur och spridning samt hur aktiv glukosomsättningen är.

– Största vinsten med den kombinerade avbildningstekniken är förutom säkrare diagnostik, att vi kan erbjuda en mer riktad behandling till varje patient. När lungtumörer inte kan opereras kan våra onkologer rikta strålfältet och få en mer precis, botande behandling och samtidigt skona frisk vävnad. Dessutom kan vi följa upp effekter av olika behandlingar på ett bättre sätt, säger Cecilia Wassberg,
läkare på pet-centrum/bild- och funktionsmedicinskt centrum.

På Akademiska görs pet/ct-undersökningar rutinmässigt främst för diagnostik och stadieindelning samt vid planering av strålbehandling och vid uppföljning av cancerbehandlingar. Men kameran används även för diagnostik av infektioner och inflammationer.

– Vid spridd skelettcancer får vi väldigt detaljerade bilder av hur spridningen
ser ut. I en nära framtid har vi också möjlighet att märka så kallade androgenreceptorer på
cancerceller i prostata vilket gör det möjligt att se tumörens spridning och resultat av hormonbehandling. Detta underlättar också utvecklingen av mer skräddarsydda behandlingar, säger Cecilia Wassberg.

Sjukhuset har redan en avancerad mr-kamera, en så kallad 3Tesla, och våren 2014 räknar man med att ta en ny kombinerad pet-mr-kamera i bruk. Kameran, som blir den första i sitt slag i Sverige, kommer till en början att användas inom forskningen.

– En viktig fördel med pet/mr-kameran är att stråldosen kan sänkas med två tredjedelar vilket är särskilt värdefullt när barn måste undersökas upprepade gånger. En annan fördel är att vi får information samtidigt från båda kamerorna. Det ger mer information om sjukdomen och möjligheter att anpassa behandlingar mer individuellt och blir ett komplement till den betydligt billigare
och snabbare pet/ct-undersökningen, säger Håkan Ahlström, professor överläkare vid bild- och funktionsmedicinskt centrum på Akademiska.

Mer information:
Cecilia Wassberg, läkare på pet-centrum/bild- och funktionsmedicin, 018-611 06 26
Håkan Ahlström, överläkare inom bild- och funktionsmedicin på Akademiska sjukhuset och professor i radiologi, 018-611 47 71
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Bifogade filer

PDF-dokument