Följ Akademiska sjukhuset

Ny mottagning med bröstsjuksköterskor på Samariterhemmet

Pressmeddelande   •   Sep 30, 2014 08:22 CEST

Akademiska sjukhuset har öppnat en ny mottagning på Samariterhemmet intill mammografin. Härigenom ska kvinnor med misstänkt bröstcancer få snabbare vård. Kvinnor som känner en knöl i bröstet kan numera själva ringa till en bröstsjuksköterska för råd, undersökning och bokning av mammografi. Satsningen uppmärksammas i samband med den nationella bröstcancerdagen 1 oktober.

– Det behövs fortfarande remiss till mammografi, men nu kan även bröstsjuksköterskorna skriva in den och boka tid för diagnostik. Målet med bröstmottagningen är förbättrad service till patienterna och effektivisering av flödet i omhändertagandet av kvinnor med misstänkt bröstcancer. Mottagningen blir ett komplement till primärvården, säger Fredrik Wärnberg, överläkare och ansvarig för bröstcancerkirurgi på Akademiska

Precis som tidigare kan kvinnor som känner en knöl i bröstet kontakta sin vårdcentral för att få remiss till mammografi. I de fall där vidare utredning eller operation planeras blir kvinnorna kontaktade direkt av en bröstsjuksköterska i anslutning till mammografiundersökningen och bröstsjuksköterskan kan boka tid på kirurgmottagningen på sjukhuset och lotsa vidare i utredningsprocessen.

Satsningen är ett led i landstingets arbete för att öka tillgängligheten. Enligt den utredning av bröstcancervården i länet som gjordes 2012 remitteras drygt 2 000 kvinnor från husläkare till mammografi varje år. Kartläggningen pekade bland annat på långa väntetider, cirka fem-sju veckor, från besök hos husläkare till diagnos.

Bröstsköterskornas uppdrag är dels att ansvara för mottagning, dels att svara på kvinnors frågor och ge råd via telefon. Organisatorisk tillhör bröstmottagningen kirurgkliniken på Akademiska sjukhuset, men verksamheten är förlagd till Samariterhemmet.


Mer information:
Fredrik Wärnberg, överläkare och ansvarig för bröstcancerkirurgi, 073-844 12 34
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

FAKTA: Bröstcancer
* Den vanligaste cancerformen hos kvinnor och antalet fall förväntas att öka med cirka 1,5 procent per år.
* I Sverige får närmare 8 000 kvinnor varje år en bröstcancerdiagnos.
* Av de 353 kvinnor i Uppsala län som fick en sådan diagnos 2012 upptäcktes nästan hälften via screening (mammografiundersökning).


Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.