Följ Akademiska sjukhuset

Kulturministern inviger nytt barnbibliotek på Akademiska

Pressmeddelande   •   Feb 03, 2010 08:24 CET

Onsdagen den 3 februari inviger kulturminister Lena Adelsohn Liljerothett ett nytt barnbibliotek på Akademiska sjukhuset. Satsningen har kommit till stånd med stöd från statens kulturråd och är resultatet av ett lyckat samarbete mellan lekterapin, sjukhusskolan, sjukhusbiblioteket samt kultur i vården och länsbiblioteket vid Kultur i länet.

– Äntligen får vi ett barnbibliotek på nära håll. Läget intill lekterapin gör att barnen kan gå dit på egen hand. Samtidigt får familjer som inte kan lämna avdelningen snabbare och bättre service från biblioteket, säger Lotta Öijen som är avdelningschef på barnonkologen.

Enligt projektledare Kristina Jagell Norrby är barnbiblioteket ett led i arbetet med att lyfta fram det friska i människan.

– Böcker, film och musik kan hjälpa till att göra sjukhusvistelsen lite lättare, säger . Bibliotekslokalen är liten men vi hoppas att den kan bli en oas för både barn och föräldrar, säger Kristina Jagell Norrby.

 Förutom ett nytt bibliotek på barnsjukhuset kommer vårdavdelningarna att förses med temaväskor med böcker, tillgängliga dygnet runt. I satsningen ingår också minibibliotek kallade drömställen, skåp som kan fällas ut intill sängen så att barnen kan läsa eller lyssna på ljudbok eller musik. Bokvagnsbesöken, som görs till alla rum en gång i veckan, fortsätter som tidigare. Tillsammans kommer detta att ge bättre service, och tätare kontakt med både patienter, närstående och vårdpersonal.

Vid invigningen kl. 15.30-16.30 medverkar, förutom kulturministern, författaren och illustratören Johan Unenge och musikerna Anna-Karin ”ako” Oldeberg och Anders ”Grosse” Grotherus. Plats: Akademiska sjukhuset, Ing 95 nbv.

Mer information:

Kristina Jagell Norrby, bibliotekarie och projektledare, 018-611 30 18

Erik Klang, chef sjukhusbiblioteket, 018-611 30 29

Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21