Följ Akademiska sjukhuset

Kortvårdskirurgen stänger på Samariterhemmet

Pressmeddelande   •   Feb 17, 2011 11:10 CET

Bröstcanceroperationer som tidigare utförts på Samariterhemmet kommer i framtiden att utföras på Akademiska sjukhuset. Det blir en följd av att kortvårdskirurgen stänger den 18 februari. Totalt flyttas cirka 900 av 1 700 planerade operationer årligen till Akademiska, övriga till Lasarettet i Enköping. Syftet med omläggningen är att effektivisera vården inom landstinget i Uppsala län.

– Vi räknar med kortare väntetider för patienter som nu kommer att opereras i Enköping, bland annat eftersom de inte riskerar att få sin operation framflyttad på grund av akuta operationer. Däremot kan det under en övergångsperiod bli något längre väntetider till operation på Akademiska sjukhuset, dock inte för bröstcanceroperationer, säger Katarina Lönn, verksamhetschef för ortopeden på Akademiska sjukhuset.

Nedläggningen av kortvårdskirurgen innebär flera förändringar. Det står nu klart att Akademiska sjukhuset tar över samtliga bröstcanceroperationer efter den 1 mars. Alla remisser för tåbesvär eller knäartroskopi kommer att skickas till Lasarettet i Enköping. Vid axelbesvär, mindre handoperationer och anala åkommor skickas vissa remisser till Enköping. Patienter med gallsten och bråck, som redan varit på ett första läkarbesök på Akademiska, kommer att opereras i Enköping. Vissa av de patienter, som redan nu är inskrivna för operation på Akademiska, kommer i stället att opereras i Enköping. Det gäller tåbesvär, knä- och axelartroskopi (ortopedisk titthålskirurgi för undersökning och
behandling av leder), handoperationer, operation av galla och bråck, anala åkommor samt urologiska besvär, exempelvis tumörer i urinblåsan.

Mer information:

Katarina Lönn, verksamhetschef ortopeden, 018-611 44 83 eller 070-611 08 91

Hans-Olov Hellström, chef kirurgdivisionen, 018-611 44 75

Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21