Följ Akademiska sjukhuset

Kampanj under 36 timmar ska ge fler blodgivare

Pressmeddelande   •   Maj 17, 2011 08:57 CEST

För att förmå fler Uppsalabor att lämna blod gör blodcentralen vid Akademiska sjukhuset en annorlunda satsning på en kampanj riktad till Uppsalaborna. Bland annat kommer människofigurer i naturlig storlek under två dygn att placeras ut på de mest besökta platserna runt om i city. Figurernas budskap är ”Någon nära dig kan behöva blod”.

I Sverige och i Uppsala län råder det till och från blodbrist vilket till exempel kan
leda till att sjukhus i landet tvingas att ställa in operationer. I dag är endast cirka tre procent av den svenska befolkningen blodgivare. Under sommartid uppstår ofta blodbrist och därför är det extra viktigt att nya och befintliga blodgivare lämnar blod nu så att depåerna hinner fyllas på. Blod är en färskvara.

– Flertalet människor har inte gjort ett aktivt val att avstå från att vara blodgivare .Genom denna kampanj låter vi våra invånare göra ett aktivt val och ta ett personligt ansvar för blodtillgången. Vi vill att man frågar sig vad man själv gjort för att undvika blodbrist. När man gjort det kommer situationen se annorlunda ut, säger Folk Knutson, överläkare vid blodcentralen på Akademiska sjukhuset.

Kampanjen genomförs under 36 timmar i Uppsala från tisdag morgon den 17 maj till onsdag kväll den 18 maj. Figurerna finns utplacerade i centrala Uppsala.

Läs mer om Blodgivningen: www.geblod.nu

Mer information:

Margareta Östlund, informationsansvarig Blodgivningen: 018-611 90 45, 070-51 50 739

Shamim Bäcklund, projektledare på Matador kommunikation, 018-56 30 25

Elisabeth Tysk, presschef Akademiska, 070-622 24 21