Följ Akademiska sjukhuset

Känguruvård belönas med årets Bröstpris

Pressmeddelande   •   Jun 15, 2009 08:38 CEST

Bättre amningsstart och snabbare viktuppgång. Det är två vinster med kängurumetoden, att nyblivna föräldrar vårdar sitt barn hud mot hud i stället för att barnet ligger i kuvös. Årets Bröstpris från Amningshjälpen går till arrangörerna bakom det första europeiska konferensen om kängurumetoden, som hölls i Uppsala förra hösten. Priset delas ut måndagen den 15 juni på neonatalavdelningen, Akademiska sjukhuset.

- Att minimera separationen från föräldrarna ger en rad positiva medicinska och psykologiska effekter, inte minst för barn som fötts för tidigt eller med olika sjukdomar. Amningen kommer igång lättare, risken för nedkylning minskar, barnet ökar mer i vikt, får stabilare hjärtfrekvens och blir mindre stressat. Dessutom blir vårdtiden kortare, säger Uwe Ewald, verksamhetschef för neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset, som får motta priset tillsammans med sjuksköterskorna Eva-Lotta Funkqvist och Kerstin Hedberg Nyqvist, båda verksamma i avdelningens kängurugrupp.

Kängurumetoden kommer ursprungligen från Colombia, där man på 1970-talet hade ont om kuvöser. Akademiska sjukhuset har mångårig erfarenhet av metoden och har aktivt bidragit till att etablera den som praxis vid svenska sjukhus. Metoden rekommenderas numera av WHO för att minska dödlighet bland för tidigt födda i utvecklingsländer.

I motiveringen heter det att pristagarna "med föreläsningar i internationell toppklass, i anrik akademisk miljö skänkt konferensen vetenskaplig tyngd åt känguruvård, som når alla nivåer inom vårdkedjan och ger Sverige en unik position inom neonatalvården. Genom sitt pionjärarbete sprider och främjar de inte bara kunskap om amning utan också anknytning och familjeband samt ett kreativt jobbklimat."

Bröstpriset instiftades 1983 och utdelas för "amningsbefrämjande kulturinsats". Exempel på tidigare mottagare är Linda Skugge 2008 för sin bok "Ett tal till min systers bröllop", artisten Laleh 2007 för sin låt "Mamma" och Cecilia Moen för nättidningen ABC nättidning för nyfikna föräldrar 2006.

Inbjudan till prisceremoni:

Måndagen den 15 juni kl.15.00

Neonatalavdelningen, Akademiska sjukhuset, Ing 95/96, plan SV

Mer information:

Uwe Ewald, verksamhetschef för neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset, tfn 018-611 58 88, 070-583 87 50

Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 018-611 96 11 eller 070-622 24 21