Följ Akademiska sjukhuset

Implantat ger hörselskadade möjlighet att höra ljud

Pressmeddelande   •   Feb 01, 2007 17:05 CET

Med hjälp av cochleaimplantat, en protes för hörselsinnet som opereras in i innerörat, blir det möjligt för döva och gravt hörselskadade att höra ljud. Under den senaste femårsperioden har ett hundratal personer i åldern 1 till 87 år fått cochleaimplantat vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och på lördag 3 februari anordnar cochleateamet en träff för alla dessa patienter och deras anhöriga på sjukhuset.

– Metoden är väldigt framgångsrik och uppskattad. Nästan alla får förbättrad kommunikationsförmåga, och en del patienter som har haft nedsatt hörsel har blivit så mycket bättre att de till och med kan arbeta heltid i yrken som kräver god hörsel, säger Göran Linde, överläkare vid audiologen på Akademiska sjukhuset.

Håkan Lantz från Uppsala har haft ett cochleaimplantat i tre och ett halvt år, och sedan dess har hans hörsel förbättrats avsevärt.

– Visserligen kan det aldrig motsvara en normal hörsel på långa vägar, men det gör livet betydligt lättare att leva, säger han.

På audiologen samarbetar flera olika yrkesgrupper för att skräddarsy en behandling som passar patienten. I teamet ingår en koordinator, läkare, audionomer, en logoped, en kurator, ingenjörer och en hörselpedagog.

– Tack vare samarbetet med otokirurgerna på Akademiska sjukhuset, som är ledande i Sverige när det gäller öronkirurgi, klarar vi även att sätta in implantat även vid missbildningar, säger överläkare Göran Linde.

Vid Akademiska sjukhuset utförs sedan 1994 dessutom operationer med hjärnstamsimplantat på patienter med defekt hörselnerv.

Fredag 2 februari ordnas en utbildningsdag för personal inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion som arbetar med hörselimplantat.

Medierna är välkomna såväl till träffen på lördag som till utbildningsdagen, se bifogade program. Kontakta i så fall koordinator Irene Mesenhol, 018-611 51 54, eller kurator Gun-Britt Olsson, 018-611 91 52.

Ytterligare information
Helge Rask-Andersen
professor och överläkare
018-611 94 45

Karin Sandell
pressekreterare
018-611 96 11
0706-22 24 21