Följ Akademiska sjukhuset

Höftproteser utan ytbehandling lika effektiva som ytbehandlade

Pressmeddelande   •   Sep 09, 2011 17:15 CEST

Sedan ett par decennier har höftproteser med en speciell mineralbeläggning, hydroxyaapatit, vunnit terräng eftersom de ansetts fästa bättre i skelettet. Studier vid ortopedklinikerna vid Akademiska sjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset visar att proteser utan beläggning håller lika bra eller till och med bättre.

– Vi är faktiskt överraskade över resultaten. Sedan ett tjugotal år har den allmänna uppfattningen bland landets ortopeder varit att mineralbelagda proteser fäster bättre i skelettet. Nu visar det sig att icke belagda proteser sitter väl så bra. För patienten innebär rätt val av implantat att man slipper opereras om, dessutom är icke belagda proteser billigare, säger Nils Hailer, ortoped på Akademiska sjukhuset och en av forskarna bakom studien.

I takt med att befolkningen åldras drabbas allt fler av ledsjukdomen artros som ofta leder till förslitning av höftleder. På Akademiska sjukhuset sätts 800 nya höftleder in varje år, nationellt handlar det om 15 000 operationer per år.

I studierna, som publicerats i tidskriften Acta Ortopaedica, ingick samtliga patienter registrerade i Svenska höftprotesregistret under åren 1992-2009 som hade fått en höftprotes med eller utan mineralbeläggningen hydroxyapatit. När man tittade på mineralbelagda proteskomponenter förankrade i lårbenet, s.k. stammar, var resultaten likartade för de mineralbelagda och de icke-mineralbelagda stammarna tio år efter insättandet. Forskarna fann inga belägg för att ytbehandlingen skulle ha betydelse för om proteserna lossnade. När de analyserade protesdelarna som förankras i bäckenbenet, så kallade cupar, så var resultaten till och med sämre för vissa ytbehandlade protestyper.

Förutom Nils Hailer ingick Stergios Lazarinis, ortoped vid Akademiska sjukhuset och Johan Kärrholm, ortoped vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i forskargruppen bakom studien.

Mer information:

Nils Hailer, ortoped, 018-611 90 38

Elisabeth Tysk, presschef, 070-611 24 21