Följ Akademiska sjukhuset

Hjälp till självhjälp på ny webbsida

Pressmeddelande   •   Aug 20, 2009 14:24 CEST

"Självhjälp på vägen" är namnet på en ny webbsida för ungdomar med adhd, Aspergers och Tourettes syndrom och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, samt deras föräldrar, lärare och vårdpersonal. Bakom satsningen står Barn- och Ungdomspsykiatrin i Uppsala och Riksförbundet Attention. Sidan lanseras på en pressträff fredagen den 21 augusti.

- En målsättning är att patienterna och deras föräldrar ska bli kunnigare och efterfråga rätt vård. Samtidigt är det viktigt att vårdpersonalen har aktuella kunskaper för att kunna möta krav från kunniga brukare, säger Henrik Pelling överläkare på Akademiska sjukhuset och en av initiativtagarna.

Ungefär vart tionde barn i skolåldern har medfödda svårigheter som påverkar deras utveckling, inlärningsförmåga, självförtroende och social anpassning. Orsaken kan vara neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, autism, Aspergers syndrom, bipolärt syndrom, tvångssyndrom och Tourettes syndrom. Enligt Henrik Pelling har det länge funnits ett uppdämt behov av att samla information.

- Många av patienterna har flera diagnoser, eller betydande svårigheter trots att de inte helt fyller kriterierna för en diagnos. Vår ambition är att webbsidan ska bli ett pulserande forum där personer med egna erfarenheter skickar in berättelser och videoklipp, levande historier som det går att känna igen sig i och bättre förstå den egna problematiken, säger Henrik Pelling.

Riksförbundet Attention arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med dessa sjukdomar ska få det stöd och den hjälp de behöver. Den nya hemsidan vill fortsätta att samla tips, berättelser och fakta genom fortsatt samverkan mellan Attentions medlemsforum och BUP-kliniken i Uppsala.

Pressträff:

Fredagen 21 augusti 14.30

Riksförbundet Attention, Förmansvägen 2, Stockholm

Anmäl dig gärna till kansliet@attention-riks.se

Se hemsidan: www.sjalvhjalppavagen.se

Mer information:

Henrik Pelling, överläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin, Akademiska sjukhuset, 018-611 25 20 eller 070-5841631

Anki Sandberg, ordförande i Riksförbundet Attention, 08-709 22 60 eller 070-717 40 25

Elisabeth Tysk, presschef på Akademiska sjukhuset, 0706-2224 21