Följ Akademiska sjukhuset

Hikikomori ska hjälpa unga med social fobi

Pressmeddelande   •   Nov 08, 2010 08:46 CET

Unga med svåra psykiska och/eller sociala problem, exempelvis svår social fobi, som leder till isolering, har tidigare hamnat mellan stolarna och inte fått adekvat hjälp. Ett nytt samarbetsprojekt mellan Uppsala kommun och allmänpsykiatrins mottagning för unga vuxna, Hikikomori, syftar till att ändra detta. Satsningen presenteras den 9 november under Psykiatriveckan på Akademiska sjukhuset.

– Hikikomoriprojektet vänder sig till unga i 18-25 årsåldern i Uppsala län som annars är svåra att nå, som isolerat sig hemma på grund av psykisk sjukdom. Hikikomori betyder ”den som drar sig undan” på japanska. Vi erbjuder hjälp att ta nödvändiga kontakter och någon att prata med, någon som har tid att lyssna. Målet är utöka deltagarnas kontaktnät och öka deras livskvalitet, säger Kerstin Jonsson, kurator inom allmänpsykiatrin och en av landstingets representanter i Hikikomoriprojektet.

Social fobi är en av de vanligaste psykiska störningarna. De som drabbas räds sociala situationer och isolerar sig ofta i hemmet. I svåra fall är fobin handikappande och omöjliggör ett vanligt liv. Vissa upplever det oerhört jobbigt att exempelvis gå i skolan, åka buss och handla.

– Många unga med social fobi kan inte bryta utanförskapet på egen hand. Vi tar fram en individuell planering för varje deltagare som exempelvis kan omfatta hembesök, individuella träffar och hjälp med myndighetskontakter, till exempel att personalen följer med på läkarbesök eller till handläggare. När deltagaren börjar bli säkrare arrangeras gruppträffar hos oss och studiebesök, berättar Kerstin Jonsson.

Hikikomori är ett samarbete mellan socialtjänsten i Uppsala kommun och allmänpsykiatrins mottagning för unga vuxna vid Akademiska sjukhuset. Projektet pågår fram till 31 mars 2012 och finansieras av Samordningsförbundet. Verksamheten bedrivs på Storgatan 11 i centrala Uppsala.

Fakta: Psykiatriveckan

En årligt återkommande temavecka som lyfter fram nya projekt och samarbeten inom psykiatrin i Uppsala län. I år finns ett samarbete med Attityduppdraget Uppsala Län vilket innebär att många attitydambassadörer berättar om hur det är att leva med olika former av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning. Under perioden 8-12 november arrangeras öppna föreläsningar dagligen 13-17 i Grönvallsalen på Akademiska sjukhuset.

 

Ingen anmälan krävs och media välkomnas.

Se bifogat program.

Mer information:

Kerstin Jonsson, kurator på mottagningen för unga vuxna, 018- 611 89 72

Diana Gustafsson, projektledare Hikikomoriprojektet, Uppsala kommun, 018-727 61 31

Elisabet Alphonce, ansvarig för Psykiatriveckan, 018-611 22 30

Elisabeth Tysk, presschef på Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21

 

Bifogade filer

PDF-dokument