Följ Akademiska sjukhuset

​Helikopterplattan på Akademiska stängs för reparation

Pressmeddelande   •   Sep 02, 2015 08:30 CEST

I slutet av oktober stänger helikopterplattan på Akademiska sjukhuset för ombyggnad och renovering. Senast i juni nästa år ska arbetet vara avslutat. Under byggperioden kommer ambulanshelikoptern i stället att landa på Ärna eller Polacksbacken.

– Vid icke akuta transporter kommer helikoptern under byggperioden att landa på Ärna, vid akuta så kallade prio 1-fall används i stället en grusyta på Polacksbacken, för vidare transport i ambulans till sjukhuset, säger Per Bondegård, sektionschef för luftburen intensivvård.

Helikopterplattan på Akademiska fick sin nuvarande utformning i början av 1990-talet och kallas formellt för flygplats. Den består dels av själva landningsplattan, dels av en ankomstterminal längst upp i 85-huset. Båda dessa delar ska nu byggas om efter beslut i landstingsstyrelsen den 1 september.

För att kunna skilja väktarnas verksamhet från vårdpersonalens ska terminalen byggas ut till omkring dubbla storleken. Av samma anledning ska ytterligare en hiss kunna köra ända upp till våning 11, där terminalen ligger. Dessutom ska sidorna på plattan byggas igen så att inte vatten kan tränga ner på det underliggande våningsplanet och orsaka fuktskador.

Under byggperioden kommer ambulanshelikoptern i de flesta fall att landa på Ärna. Där tar väntande ambulans över och kör den sista biten till Akademiska sjukhuset. Det handlar då om icke akut transport av patient mellan två sjukhus.

Vid akuta uppdrag med prio 1 kommer helikoptern i stället att landa på en särskilt iordningställd grusyta på Polacksbacken, strax söder om sjukhusområdet, med endast ett par minuters körväg för ambulansen. Även vissa icke akuta transporter kan komma ifråga.

– Totalt sett handlar det om ett par akuta fall i månaden. Eftersom det är så pass få tillfällen behöver vi inte bygga något på Polacksbacken av mer permanent karaktär, säger Per Bondegård.

Foto: Hannes Ljunghall

Mer information:
Per Bondegård, sektionschef för luftburen intensivvård, 018-611 48 59 eller e-post: per.bondegård@akademiska.se
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.