Följ Akademiska sjukhuset

Fullgott liv trots funktionsnedsättning?

Pressmeddelande   •   Sep 28, 2009 08:52 CEST

Stämmer det att njurtransplanterade inte får äta grapefrukt och att utbudet av glutenfri mat ökat dramatiskt? Den 7, 8 och 21 oktober arrangeras öppna föreläsningar vid Akademiska sjukhuset om livet med en funktionsnedsättning. Hur klarar man förändringarna och hur hittar man nya vägar till ett fullgott liv? Arrangörer är Blå Rummet i samarbete med Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) och nio handikappföreningar.

- Vi vill visa på att livet, även om det ibland blir annorlunda, inte behöver bli en evig uppförsbacke. Genom att ordna föreläsningar med personer som har egna erfarenheter av olika funktionsnedsättningar så får åhörarna en bild av svårigheterna och - framförallt- möjligheterna till ett gott liv. Med experternas medverkan får vi även en inblick i vad vården kan göra, hur diagnostik/ behandling utvecklats, säger Thomas Österberg, ombudsman för HSO i Uppsala län.

Tid & Plats:

7, 8 och 21 oktober klockan 13.00-17.15

Grönwallsalen, Ingång 70, Akademiska sjukhuset

Ett axplock ur programmen:

7 oktober: Njurtransplantationer, bipolär sjukdom och schizofreni

8 oktober: Barnallergier, elöverkänslighet och stroke

21 oktober: celiaki, ulcerös kolit och crohns sjukdom

Följande handikappföreningar medverkar:

Njurföreningen Norra Mälardalen, Föreningen Balans Uppsala, Intresseföreningen för schizofreni och andra psykoser Uppsala, Astma- och Allergiföreningen i Uppsala län, Epilepsiföreningen i Uppsala län, Stroke-länsföreningen Uppsala, Elöverkänsligas förening i Uppsala län, Celiakiföreningen i Uppsala län och Riksförbundet för mag- och tarmsjuka (RMT) i Uppsala län.

Mer information:

Vivi-Ann Segerström och Elisabeth Uhnoo, Blå Rummet (patientinformation om hälsa och sjukdom), 018-611 30 07

Thomas Österberg, ombudsman för HSO i Uppsala län, 018-56 09 11

Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 018-611 96 11. 0706-22 24 21