Följ Akademiska sjukhuset

Fortsatt topplacering i AT-ranking

Pressmeddelande   •   Sep 08, 2015 15:13 CEST

För andra året i rad hamnar Akademiska sjukhuset i topp bland universitetssjukhusen när läkare rankar sin allmäntjänstgöring (AT). Bland samtliga sjukhus hamnar Akademiska på 13:e plats. Bakom rankingen står Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

- Den höga placeringen är väldigt glädjande. Vi är många på Akademiska som har arbetat målmedvetet med detta under en längre tid vilket har gett resultat. Det faktum att vi hamnar i topp för andra året i rad är en bekräftelse på en väl fungerande och stabil organisation, säger Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör.

Sylf genomför sedan 2 000 en årlig ranking av landets orter med allmäntjänstgöring för läkare i syfte att undersöka kvaliteten på placeringarna. I allmäntjänstgöringen ingår medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin. Varje placering betygssätts utifrån fyra aspekter: introduktion, handledning, formaliserad medicinsk utbildning och kollegialt stöd.

Generellt sett får de mindre sjukhusen högre betyg än de stora. Årets lista toppas av Avesta lasarett, följt av Västerviks sjukhus och Kiruna sjukhus.

När Sylf genomförde sin årliga AT-ranking hösten 2010 kom Akademiska sjukhuset på 67:e och sista plats. Enligt Sune Larsson finns flera faktorer bakom klättringen och den bibehållna tätpositionen bland universitetssjukhusen.

- Vi har skapat en tydligare organisation, där AT-läkarna är anställda av AT-avdelningen och jag är deras chef. Det ger en tydligare tillhörighet på sjukhuset. Vi har också större grupper. Från 2014 har vi 20 AT-läkare jämfört med åtta tidigare, vilket gör att enheterna på sjukhuset kan räkna med AT-läkarna som en kontinuerlig resurs. De räknas in i läkarstaben vilket gör det lättare att hitta arbetsuppgifter där deras kompetens och erfarenheter tillvaratas, säger han.

Att placera sig högt i rankingen, menar Sune Larsson är viktigt när det gäller rekryteringen av blivande AT-läkare.

- Det ökar våra chanser att rekrytera riktigt bra AT-läkare, som sedan går vidare och blir riktigt bra ST-läkare och specialister på Akademiska.

Mer information:

Sune Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör, 070-611 08 23

Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21

Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.

Bifogade filer

PDF-dokument