Följ Akademiska sjukhuset

24 timmar kultur på Akademiska

Pressmeddelande   •   Apr 11, 2016 08:30 CEST

Kultur och hälsa är temat för årets Kulturdygn på Akademiska sjukhuset som äger rum onsdagen den 13 april. Evenemanget arrangeras för femte året i följd av SKA – Samverkan för Kultur på Akademiska sjukhuset.

– Kultur är en mänsklig rättighet och en friskfaktor. Syftet med Kulturdygnet är att visa på kopplingen mellan kultur och hälsa och vilka resurser Landstinget i Uppsala län har på området. Dessutom erbjuds en mångfald av kultur för att stimulera och väcka nyfikenhet, säger Pia-Marit Ekström, kulturstrateg inom Kultur och bildning.

Under dygnet bjuds det på många olika kulturyttringar koncentrerade till sjukhusbiblioteken och sjukhusets caféer. Det blir konstutställningar, dansföreställningar och konserter med solister, grupper och körer i olika musikgenrer. Andra aktiviteter är konstvandring och föreläsningar om bland annat arkitekturen på sjukhusbyggnaderna, pedagogiskt arbete med musik inom psykiatrin samt om kopplingen mellan musik och hälsa. Bakom flera av programpunkterna står personal på sjukhuset, till exempel Allas salong med konstverk från personalen.

En av höjdpunkterna under Kulturdygnet är världspremiären på beställningsverket ”Försvinna Hur?” med koreografigruppen Svärmen där koreografen och dansaren Rasmus Ölme är en av medlemmarna. Svärmen provar att genom dansen tänka kroppen som en plats, de gör ett försök att kamouflera sig in i den offentliga konsten i Psykiatrins hus, ingång 10.

Några av de inbjudna föreläsarna är professorn och läkaren Töres Theorell, musikern och skribenten Johan Norberg samt läkaren och sångerskan Jessica Pilnäs. Töres Theorell föreläser på temat musik och hälsa med utgångspunkt i några frågeställningar: Hur reagerar vi biologiskt? Kan hjärtkärlsystem och magtarmkanal påverkas? Och påverkas hjärnan av att man håller på med musik? Johan Norberg och Jessica Pilnäs bjuder på ett personligt program som är varvat med berättelser, musik och sång.

Kulturdygnet pågår mellan klockan 00.00 och 24.00 och invigs klockan 13.00 av landstingsrådet Börje Wennberg och sjukhusdirektör Per Elowsson vid Akademiska sjukhusets huvudentré, ingång 70.

Läs hela programmet via länk nedan!

Mer information:
Pia-Marit Ekström, kulturstrateg på Kulturenheten inom Kultur och bildning, 018-611 62 86 eller 073-868 11 47
Erik Klang, chef Sjukhusbiblioteket, 070-695 58 74 eller 018-611 30 29

Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.