Följ Akademiska sjukhuset

Extra städronder gav kvalitetshöjning på Akademiska

Pressmeddelande   •   Dec 02, 2009 12:46 CET

I somras påtalades brister i städningen på Akademiska sjukhuset. I samarbete med städentreprenören ISS beslutades om ett flertal nya rutiner, bland annat mer frekvent städning av toaletter och väntrum där patienter och besökare vistas. En uppföljning i början av december 2009 visar att antalet avvikelserapporter minskat från 50 i augusti till 29 i oktober.

 – Vi ser en klar kvalitetshöjning i städningen. På de cirka 200 enheter som städas varje dag har avvikelserapporteringen minskat med drygt 40 procent, säger Lennart Bergman, servicecontroller på Landstingsservice.

Förutom att samtliga offentliga toaletter städas två gånger dagligen görs sedan september extra ronder eller tillsynsstädning i genomsnitt 4-6 gånger per dag. Här omfattas samtliga entrétoaletter, alla entréer och förbindelsegångar, de långa korridorerna mellan 60-85-husen och kulvertarna. Dessutom töms papperskorgar i allmänna utrymmen minst två gånger per dag. Städpersonal från ISS ska också se till att toalettpapper och tvål fylls på samt att glasspinnar och tuggummirester tas bort.

Sonja Ekström Boström, chef för lokalplaneringen, betonar att smittspridning och hygien är högprioriterade frågor för Akademiska sjukhuset. För att följa upp städkvaliteten görs regelbundna städinspektioner av servicecontrollers vid landstingsservice tillsammans med städentreprenören ISS och representanter från sjukhuset.  

 Mer information:

Lennart Bergman, servicecontroller på Landstingsservice, 018-611 32 09

Sonja Ekström Boström, chef Lokalplaneringen, 070-536 54 59

Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21