Följ Akademiska sjukhuset

Egyptier med svåra ögonskador opereras på Akademiska

Pressmeddelande   •   Okt 06, 2011 13:56 CEST

Under hösten kommer tio egyptier att opereras för svåra ögonskador vid Akademiska sjukhuset. Samtliga fick allvarliga skottskador under revolten i Kairo den 28 januari i år. Det är SIDA som bekostar vården som förmedlats via Swecare.

– Det är fantastiskt roligt att vår specialistkompetens efterfrågas internationellt och att vi kan erbjuda dessa svårt skadade personer vård, säger Susanne Svahn, verksamhetschef för Uppsala Care, den enhet inom Akademiska sjukhuset som förmedlar vård till utländska patienter.

Regeringen beslutade i somras att SIDA skulle bekosta vården för personer som skadats svårt vid protestmötena i Egypten. Swecare, en halvstatlig stiftelse som arbetar för ökad export av svensk hälso- och sjukvård, fick i uppdrag att organisera och etablera kontakt mellan egyptiska vårdgivare och svenska ögonspecialister. Uppdraget gick till Uppsala Care på Akademiska sjukhuset som förmedlar vård till patienter från hela världen. Förra året fick cirka 500 utländska patienter vård på Akademiska. 200 av dessa patienter behandlades för endokrina tumörer. Även protonstrålning är en efterfrågad behandling internationellt.

Egyptierna har redan opererats akut i Egypten. Samtliga har svåra ögonskador och flertalet har allvarliga skador på näthinnan.

– Det handlar om mycket komplicerade operationer med glaskropps- och näthinnekirurgi, områden där Akademiska sjukhuset har lång erfarenhet. Vår förhoppning är att de egyptiska patienterna ska återfå så mycket av sin synförmåga som möjligt. Två personer har opererats och totalt kommer SIDA att finansiera vård för tio personer från Egypten, säger Lill-Inger Larsson, verksamhetschef för ögonsjukvård.

Mer information:

Lill-Inger Larsson, verksamhetschef ögonsjukvård, 018-611 51 42 eller 070-611 11 77
Susanne Svahn, verksamhetschef Uppsala Care, 070-340 02 09
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21