Följ Akademiska sjukhuset

Effektivare uppföljning av cancerpatienter

Pressmeddelande   •   Nov 30, 2009 15:05 CET

Ett webbaserat datasystem hjälper läkare vid onkologen på Akademiska sjukhuset att i realtid följa behandlingsförlopp. Vid varje sjukhusbesök matar patienterna själva in uppgifter om biverkningar.

– Systemet ger oss en snabbare överblick av en cancerpatients behandlingar och vilka resultat man fått. Dessutom öppnas nya möjligheter att studera och följa upp frågor som tidigare inte hanns med, exempelvis livskvalitet och hur länge patienterna varit sjukskrivna, säger Henrik Lindman, överläkare på onkologkliniken och ansvarig för införandet av systemet.

Det webbaserade datasystemet används redan för uppföljning av patienter med HIV och reumatologiska sjukdomar. Inom cancerområdet är onkologkliniken vid Akademiska först i landet med att introducera tekniken. Till en början omfattas bröstcancerpatienter, men planen är att samtliga cancerpatienter ska följas upp på sikt. 

Henrik Lindman beskriver systemet som ett komplement till traditionella journaler. Han räknar med en mer strukturerad insamling av det viktigaste; behandlingar och resultat.
 

– I dag matar patienterna in uppgifter när de sitter i väntrummet. Målsättningen är att man längre fram ska kunna fylla i uppgifter från sin hemdator och känna sig bättre förberedd inför läkarbesöket, avrundar Henrik Lindman.

 

Mer information:

Henrik Lindman, överläkare onkologkliniken, 018-611 91 42

Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21