Följ Akademiska sjukhuset

Busskampanj ska generera fler blodgivare

Pressmeddelande   •   Feb 23, 2016 10:00 CET

Under det senaste året har Blodcentralen på Akademiska sjukhuset vid ett flertal tillfällen haft akut blodbrist. För att minska risken för inställda operationer prövas nu en okonventionell metod som syftar till att rekrytera fler blodgivare i Uppsala. Under ett par dygn – från och med tisdagen den 23 februari – kommer illustrerade blodpåsar att hänga på utvalda stadsbussar och i Friskis & Svettis lokaler.

– Syftet med kampanjen är att få fler att prata och reflektera över hur viktigt det är att lämna blod och att det krävs väldigt lite tid för att göra det. Endast tre procent av Sveriges vuxna ger blod och vi behöver kontinuerligt prova nya metoder för att värva fler. Detta är ett okonventionellt och kostnadseffektivt sätt att nå många personer under en begränsad period, säger Margaretha Östlund, marknadsansvarig på Blodgivningen.

Busslinjerna är utvalda tillsammans med Gamla Uppsala Buss för att nå så många som möjligt. De hängande blodpåsarna i bussarna syns endast under 48 timmar. I kampanjen ingår även större dekaler med budskapet som sitter uppe i bussarna något längre tid.

Förra året utfördes 20 192 blodgivningar på Akademiska sjukhuset, Blodtappen i Enköping och i blodbussen. Blodcentralen i Uppsala behöver 500 blodgivningar i veckan för att klara Akademiska sjukhusets blodförsörjning.

– På grund av hög ålder beräknas många blodgivare sluta ge blod de närmaste åren. Det bidrar också till att vi behöver fler nya blodgivare i länet, avrundar Margaretha Östlund.

För mer information:
Margaretha Östlund, ansvarig marknadsföring och blodgivarrekrytering,
018-611 90 45, e-post: margaretha.ostlund@akademiska.se

Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.