Följ Akademiska sjukhuset

Akademiska startar centrum för "krokiga barn"

Pressmeddelande   •   Sep 03, 2012 09:10 CEST

Snabbare operationer och färre återbesök. Det är syftet med en ny mottagning på Akademiska sjukhuset för barn med korta eller snedställda ben, höfter och ryggar. Tanken är att multidisciplinära team ska samarbeta på ett nytt sätt för att förbättra vården och omhändertagandet. Satsningen presenteras under ortopediveckan i Kristianstad 3-7 september.

– Förhoppningen är att vården ska flyta bättre, så att barnen får träffa fler specialister vid samma sjukhusbesök och slippa återkomma för besked om åtgärd och senare operation. Vi opererar i dag cirka hundra barn per år för benförlängning och skolios, men räknar med att ta emot fler från övriga landet och även utlandspatienter, säger Einar Hellquist, ortoped och ansvarig för projektet.

Sedan slutet av 1980-talet har ortopeden vid Akademiska sjukhuset varit ledande i Sverige inom benförlängning med Ilizarowmetoden. Samma metod används numera för operation av avancerade missbildningar och felställningar i extremiteter. För närvarande görs cirka 30 benförlängningar och avancerade skelettkorrigeringar per år. De senaste åren har antalet skoliosoperationer ökat och numera utförs 70 sådana operationer per år, fyra gånger fler än 2006.

De vanligaste orsakerna till att barns ryggar, höfter och ben växer snett är medfödd missbildning, cp-skada eller ryggmärgsbråck. Det rör sig ofta om komplexa syndrom där det behövs hjälp av andra specialiteter för optimalt omhändertagande och uppföljning.

I det multidisciplinära teamet runt barnen ingår bland andra ortopeder, neurologer, neurokirurger och röntgenläkare.

– Eftersom så många specialister är involverade i vården är samarbete viktigt. Barnen måste ofta opereras 8-10 gånger under sin uppväxt, säger Einar Hellquist.

Den nya mottagningen vänder sig bland annat till patienter med följande diagnoser: kortvuxna, missbildningssyndrom, cp, arthrogryphos och rakit.

Mer information:
Einar Hellquist, ortoped och ansvarig för centrum för krokiga barn, 018-611 90 32 eller 070-396 52 61
Katarina Lönn, verksamhetschef ortopeden, 070-611 08 91
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21