Följ Akademiska sjukhuset

Akademiska inför strålbehandling på drop in

Pressmeddelande   •   Mar 24, 2009 08:48 CET

I genomsnitt strålbehandlas hundra patienter om dagen på Akademiska  sjukhuset i Uppsala. Drop in gäller i princip alla dagar mellan 07.30 och 15.30.

- Patienterna uppskattar att vara delaktiga och kunna påverka upplägget av tid efter sin livssituation. För många som arbetar är tidig morgon bäst, för dem som inte mår så bra kanske eftermiddagen känns lugnare och bekvämare. Tidigare ägnade vi mycket tid på att boka patienter, tid som nu frigjorts för annat vårdarbete, säger utvecklingsledare Caroline Wenngren.

Kollegan Sonia Björkman ser fler fördelar med drop in-behandling:

- Patienter som själva valt tider för strålning blir mindre stressade om de av något skäl får vänta lite, det är ju samma sak som hos frisören. För personalen frigörs tid till administrativt arbete på eftermiddagarna. Fysiker och ingenjörer får bättre tillgång till apparaterna för mätning och service.

Drop in-modellen för strålbehandling är inspirerad från Sahlgrenska i Göteborg där man införde arbetssättet för drygt tre år sedan. På Akademiska sjukhuset strålbehandlas cirka 1300 patienter varje år, flertalet för bröst-, prostata- och tjock- eller ändtarmscancer. Det vanliga är runt 20 behandlingar. Omkring 65 procent av patienterna som strålbehandlas kommer från Uppsala län, övriga från andra delar av sjukvårdsregionen, framför allt från Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Sörmland samt Åland och i viss mån även Stockholm, Värmland och Örebro.

Mer information:

Caroline Wenngren, utvecklingsledare 018-611 55 22

Sonia Björkman, sjuksköterska, 018-611 55 22

Elisabeth Tysk, presschef, 018-611 96 11, 070-622 24 21