Följ Akademiska sjukhuset

Akademiska först med brachyterapi mot ändtarmscancer

Pressmeddelande   •   Maj 12, 2009 14:57 CEST

Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i landet med att introducera en metod för brachyterapi som behandling vid ändtarmscancer. Metoden har med framgång använts i Kanada sedan början av 1980-talet.

- Vår förhoppning är att äldre och sköra patienter ska slippa omfattande kirurgiska ingrepp. Målgruppen är framförallt patienter med inte alltför långt framskriden ändtarmscancer, säger Calin Radu, specialistläkare vid onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset, som medverkat till att metoden importerats till Sverige.

Ändtarmscancer (rektalcancer) är en av de vanligaste cancerformerna och ju tidigare den behandlas, desto större är chansen att man blir bra. Vanliga symtom är blödningar från tarmen, att avföringen innehåller blod och problem att tömma tarmen. De flesta som insjuknar är över 70 år. Den vanligaste behandlingen har hittills varit operation i kombination med extern strålbehandling. Över hälften av patienterna blir botade.

Brachyterapi innebär att strålning ges med hög precision nära tumören i ändtarmen. Patienten sitter i en gynstol och läkaren för in ett böjbart instrument liknande det som används vid ultraljud. I denna så kallade probe finns åtta kanaler med radioaktivt material. För att fixera instrumentet och skydda intilliggande frisk vävnad blåser man upp en ballong.

Enligt Calin Radu lämpar metoden sig särskilt väl för ändtarmscancer eftersom det inte går att stråla stora volymer och risken att skada frisk vävnad därmed minskar. I såväl Kanada som England används metoden för vissa ändtarmstumörer. I Kanada planeras nu en internationell studie där man ska jämföra extern strålbehandling med brachyterapi till vissa patienter.

Att helt ersätta extern strålbehandling med brachyterapi anser han inte möjligt till många patienter med ändtarmscancer.

- Den externa strålningen ges förebyggande för att minska risken för spridning till lymfkörtlarna. Vi bedömer att risken för återfall och senare spridning av cancer ökar om denna strålning inte görs, avrundar Calin Radu.

Mer information:

Calin Radu, specialistläkare vid onkologen, 018-611 55 70 eller 0736-433787 calin.radu@akademiska.se

Elisabeth Tysk, presschef, 018-611 96 11, 0706- 22 24 21