Följ Akademiska sjukhuset

Akademiska först i Sverige med virtuella operationer i kirurgutbildning

Pressmeddelande   •   Maj 06, 2015 11:06 CEST

Akademiska är första sjukhuset i Sverige som inför virtuella operationer som ett led i utbildning/fortbildning av kirurger, ST-läkare och operationssjuksköterskor.
Med hjälp av avancerad 3D-teknologi, liknande den som används för dataspel, kan man uppleva en filmad operation tredimensionellt och förbereda sig bättre, säger Daniel Nowinski, initiativtagare och överläkare i plastikkirurgi.

Systemet, som har utvecklats av ett franskt företag, integrerar smartphoneteknologi med en teknik kallad oculus rift, allt inbakat i ett headset - vadderade glasögon som liknar äldre tiders slalomglasögon. Liknande 3D-teknik används inom dataspelsvärlden.

Tidigare har kirurger varit hänvisade till anatomiska atlas och tvådimensionella röntgenbilder. Assisterande personal, å sin sida, har förberett sig genom att läsa olika kvalitetsdokument.
Nu kan man uppleva en operation tredimensionellt och vandra runt med blicken i 180 grader innan man själv ska utföra operationen. Användaren väljer själv vilka moment han/hon vill se och kan valfritt hoppa fram och/eller gå tillbaka med hjälp av en kontrollpanel på sidan av headsetet. En fördel för kirurgen är samlad tillgång till patientens röntgenbilder, anatomiska data och all tänkbar information via en webbläsare, precis som på en smartphone, dator eller Ipad.

– Systemet ger en uppslukande tredimensionell upplevelse som underlättar inlärning både av vanliga ingrepp som höftleder och mer ovanliga, komplicerade operationer som medfödda skallmissbildningar (kraniosynostoser).Att kirurger och annan operationspersonal kan träna på olika moment och grepp gör dem bättre förberedda inför operationer vilket också bidrar till ökad patientsäkerhet, säger Daniel Nowinski.

Hittills har en film spelats in i utbildningssyfte på Akademiska. Den speglar olika moment under en operation av ett barn med skallmissbildning (kraniosynostos), ett relativt ovanligt ingrepp som sedan 2012 endast görs på Akademiska och Sahlgrenska inom ramen för så kallat rikssjukvårdsuppdrag. Enligt Daniel Nowinski räknar man med att producera fler filmer framöver för medicinsk utbildning och fortbildning.

– En utmaning i dag är att kirurger i utbildning har svårt att få tillräcklig träning eftersom vissa komplicerade operationer är så ovanliga. På Akademiska görs vissa neurokirurgiska ingrepp endast 30 gånger per år. För operationssjuksköterskor kan det innebära att man får uppleva/medverka i vissa operationer endast 1-2 gånger per år. Även här kan den nya tekniken bidra, inflikar Morten Kildal, överläkare i plastikkirurgi.

Bildtext: Daniel Nowinski, överläkare och plastikkirurg, demonstrerar den nya 3D-tekniken som införs i utbildning av blivande kirurger och annan operationspersonal på Akademiska sjukhuset.
Foto: Hannes Ljunghall

Mer information:
Daniel Nowinski, överläkare i plastikkirurgi och ansvarig för sjukhusets kraniofaciala centrum, 070-736 43 09
Morten Kildal, överläkare i plastikkirurgi, 0738-682836

Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.