Följ Akademiska sjukhuset

Akademiska efterlyser fler spermiedonatorer

Pressmeddelande   •   Sep 18, 2009 11:14 CEST

- Vi behöver nyrekrytera minst sex nya donatorer årligen för att möta den ökande efterfrågan. De flesta som donerar ägg och spermier är även blodgivare. Vi välkomnar alla friska män i 20-47 årsåldern, säger Johannes Gudmundsson, överläkare vid reproduktionscentrum på Akademiska sjukhuset.

På Akademiska genomförs varje år cirka tusen fertilitetsbehandlingar, varav 20-30 ägg- och närmare 100 spermiedonationer. I vintras invigdes ett nytt IVF-laboratorium som innebär att kapaciteten ökat med cirka 20 procent. Bland annat har klimatanläggningen och övervakningssystem av odlade celler blivit effektivare.

Spermiedonation innebär att kvinnans biologiska ägg befruktas med en donators spermier via insemination eller provrörsbefruktning. Om behandlingen lyckas, blir pappan biologisk - men inte genetisk far till barnet. Paret är helt anonymt för donatorn, och donatorn är helt anonym för paret. Men barn som kommit till genom donation har rätt att ta reda på vem som är den biologiska pappan när de uppnått mogen ålder.

- Cirka 75 procent av alla par som behandlas med donerade spermier kommer från andra landsting än Uppsala. Under 2008 ledde 13 av 23 IVF- behandlingar och 25 av 75 inseminationsbehandlingar med donerade spermier till graviditet. Kliniken klarar vårdgarantin; besök inom tre månader och behandling inom ytterligare tre, och tar emot många par från andra landsting i regionen, säger Johannes Gudmundsson.

Mer information:

Johannes Gudmundsson, överläkare reproduktionscentrum, 018-611 39 62

Elisabeth Tysk, presschef, 018-611 96 11, 070- 622 24 21

Fakta: Spermiedonation steg för steg

* Du ska vara en frisk man mellan 20 och 47 år. Det är en fördel om du lever i en parrelation och redan har fått de barn du önskar.

* Du får bara donera så att maximalt sex barn blir till. Efter samtal med en kurator sker en kroppslig undersökning. Därefter får du lämna sperma- och blodprov. Proverna analyseras för att kontrollera att du inte har någon infektion som kan överföras till kvinnan och barnet (hiv, hepatit B och C, klamydia eller syfilis). Du får inte heller ha ärftliga sjukdomar.

*Donationsverksamhet är noggrant reglerad i svensk lag, som tar hänsyn till både etiska och juridiska aspekter. Både donator och mottagare deltar frivilligt ger skriftligt samtycke för behandlingen. Barn som blivit till via donation har vid mogen ålder rätt att få veta identiteten på sin biologiska pappa/mamma.