Följ Akademiska sjukhuset

Akademiska bildar centrum för endometriosvård

Pressmeddelande   •   Aug 24, 2009 15:05 CEST

Närmare var tionde kvinna i fertil ålder har endometrios, där livmorderslemhinnan spritt sig till platser utanför livmoderhålan. De som drabbas riskerar minskad fertilitet. För att förbättra diagnostik och behandling öppnas i oktober ett centrum för endometrios på Akademiska sjukhuset, det första i sitt slag i landet.

- I dag saknas samlad kompetens i Sverige, något som är vanligt internationellt. Danmark har till exempel två nationella endometrioscentra. Vårt mål är kvinnorna ska få rätt diagnos och behandling snabbare, säger Matts Olovsson, överläkare på kvinnokliniken och initiativtagare.

Endometrios är en delvis ärftlig gynekologisk sjukdom med symtomen som kraftiga menssmärtor, smärta vid samlag, trötthet och energilöshet. Vävnaden kan påträffas i stort sett var som helst i kroppen; på äggstockarna, området mellan livmodern och ändtarmen, tjock- och tunntarmen, blindtarmen, ljumskarna, urinblåsan och mellangärdet.

Enligt Matts Olovsson är kunskapen om sjukdomen bristfällig inom sjukvården i dag, vilket leder till att det kan dröja åtta-tio år från första symtomet tills en kvinna får rätt diagnos. Många patienter han möter känner att ingen riktigt tagit dem på allvar. På det nya endometrioscentret samlas flera kompetenser: förutom gynekologer och tumörkirurger, en sjuksköterska, en sjukgymnast, en kurator, en smärtspecialist, en kolorektalkirurg, en urolog och en radiolog.

Den molande värken många lider av kan göra kvinnorna retliga och orörliga. Många tvingas, enligt Olovsson, ändra livsstil.

- I lindrigare fall kan smärtstillande eller p-piller dämpa symtomen, men det hjälper inte alla. I svårare fall kan man behöva bränna bort vävnad med laser, så kallad laparoskopi. En mer ovanlig behandling, hysterektomi, går ut på att livmodern och äggstockarna helt tas bort, säger Matts Olovsson.

Han berättar vidare att sjukdomen kan ge minskad fertilitet. För närmare 30 procent av alla par som behandlas för ofrivillig barnlöshet vid reproduktionscentrum här på sjukhuset är endometrios den bakomliggande orsaken.

- Det känns oerhört angeläget att kunna hjälpa kvinnorna på ett effektivare sätt. Förutom det personliga lidandet orsakar sjukdomen samhället stora årliga kostnader på grund av sjukskrivningar, utredningar, operationer och övrigt medicinskt omhändertagande, avrundar Matts Olovsson.

Mer information:

Mats Olovsson, docent och överläkare på kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset, 018-611 57 51 eller 0739-454465

Elisabeth Tysk, presschef på Akademiska sjukhuset, 018-611 96 11, 0706-22 24 21