Följ Akademiska sjukhuset

85-huset och helikopterplattan färdigrenoverade - milstolpe för ett moderniserat Akademiska

Pressmeddelande   •   Maj 31, 2016 13:33 CEST

Sjukhusdirektör Per Elowsson och Börje Wennberg, ordförande i landstingsstyrelsen (S) återinviger 85-huset efter ombyggnad och modernisering. (Fotograf: Jim Elfström)

Efter tre år av ombyggnation och modernisering kommer alla verksamheter inom kort att vara tillbaka i 85-huset på Akademiska sjukhuset. Samtidigt öppnas helikopterplattan högst upp i huset igen efter ett halvårs renovering vilket underlättar transport av svårt sjuka patienter i behov av exempelvis brännskadevård, neurokirurgi, trauma- eller neonatalvård. Detta firas med ett event på sjukhuset den 31 maj.

– Att hela 85-huset är färdigrenoverat och alla verksamheter på plats innebär en milstolpe i moderniseringen av Akademiska sjukhuset. Det är bra för länsinvånarna som kan få toppmodern vård i nyrenoverade lokaler och för riks- och regionvården som nu får en snabbare access till sjukhuset via helikopterplattan, säger Börje Wennberg, ordförande i landstingsstyrelsen (S).
Den 7 juni kommer de sista verksamheterna som varit tillfälligt utlokaliserade, fysioterapi (sjukgymnastik) och dagsjukvård, att börja ta emot patienter i de nyrenoverade lokalerna.

– Tillgången till enpatientrum och lokaler som främjar moderna arbetssätt gör att Akademiska kan bedriva en modern och säker sjukvård i framtiden, säger sjukhusdirektör Per Elowsson.

Framtidens Akademiska sjukhus, FAS, är ett omfattande om- och nybyggnadsprojekt, som innebär miljardinvesteringar de närmaste åren. Näst efter 85-huset ska 70-huset moderniseras. Parallellt byggs en ny vård- och behandlingsbyggnad intill barnsjukhuset. I projektet ingår även en översyn av arbetssätt, logistikflöden och läkemedelshantering för att stärka patientens integritet och möjliggöra en mer patientcentrerad vård. En viktig del är ny informationsteknik som underlättar diagnosticering och behandling, gör det enklare att göra rätt och som dessutom kan göra sjukhusvistelsen mer behaglig och trivsam för patienterna.

Moderniseringen av helikopterplattan högst upp i 85-huset innebär att man fått en ny ankomsthall och kan transportera patienter från plattan till intensivvårdsavdelningar utan att passera genom flygplatspersonalens lokaler. En annan förändring är att det byggts en särskild toalett för personal och patienter samt separata hissar för transporter till och från helikopterplattan, vilket också främjar patienternas integritet.
 

Mer information:
Börje Wennberg, ordförande landstingsstyrelsen (S), 070-634 82 14
Per Elowsson, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset, 018-611 76 01
Laila Hellgren Johansson, tf verksamhetschef neurofysiologi, neurokirurgi och neurologi, 018-611 40 54 (vårdnära frågor)Per Bondegård, sektionschef luftburen intensivvård, 018-611 48 59
Inga-Britt Andersson, flygplatschef, Landstinget i Uppsala län, 070-2859766

Akademiska sjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus med många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Den kliniska forskningen sker i nära samarbete med fakulteten för medicin och farmaci vid Uppsala universitet.