Följ Akademiska sjukhuset

Unik PET-MR-kamera ska förbättra diabetesvården

Nyhet   •   Aug 08, 2013 11:35 CEST

Akademiska sjukhuset kommer inom kort, som första sjukhus i landet, att disponera en kombinerad PET-MR-kamera. Ett användningsområde blir diabetesforskning i syfte att öka förståelsen för diabetes, förebygga sjukdomen och på sikt utveckla nya, mer effektiva och individuellt anpassade läkemedel och andra behandlingar.

– Vårt mål är att få en bättre bild av vad som händer i kroppens olika vävnader vid typ 2-diabetes och hur sockret tas upp. Egentligen vet vi väldigt lite i dag om varför läkemedel fungerar på vissa patienter men inte andra, säger Håkan Ahlström, överläkare på bild- och funktionsmedicinskt centrum vid Akademiska sjukhuset och professor vid Uppsala universitet.

Han leder ett forskningsprojekt där forskarna med stöd från Astra Zeneca, ska använda PET-MR-kameran för att på sikt bidra till utveckling av nya mediciner och botemedel mot typ 2-diabetes (åldersdiabetes). Sjukdomen blir allt vanligare både i Sverige och globalt. Den drabbar ofta överviktiga och äldre och orsakas av en försämrad förmåga att producera insulin i kombination med minskad känslighet för insulin i vävnaderna. Till skillnad från typ 1-diabetiker, som måste injicera insulin, kan många med typ 2-diabetes hålla sjukdomen i schack med ändrad kost, motion eller tabletter.

I den nya utrustningen integreras en PET-kamera (positronemissiontomografi) med en MR-kamera vilket innebär att forskarna snabbare kan få fram mer relevant information och patienten kan undersökas vid ett och samma tillfälle. PET-kameran känner av gammastrålar från mycket små mängder av ett radioaktivt ämne och skapar tredimensionella bilder av informationen, bland annat av hur socker tas upp i olika vävnader. MR-kameran används för att skapa tredimensionella bilder av kroppen med hjälp av ett starkt magnetfält och utan joniserande strålning. MR är numera vanlig inom diagnostiken eftersom den kan urskilja mjukdelar på ett sätt som datortomografin inte klarar.Man får till exempel mycket bra bilder på hur fettet fördelas i kroppen, information som är viktig för att förstå hur typ 2-diabetes uppkommer och utvecklas.

Forskarna kommer att samla relevant information från kamerabilder i olika sjukdomsstadier i en databas tillsammans med information från vävnadsanalyser vid Scilifelab i Uppsala.