Följ Akademiska sjukhuset

Thoraxchef på Akademiska kan bli framtidens ledare i sjukvården

Nyhet   •   Nov 30, 2016 14:29 CET

Fredrik Lennmyr, verksamhetschef för thoraxkirurgi på Akademiska sjukhuset, är en av fyra finalister som tävlar om titeln Framtidens ledare i sjukvården 2016. Priset utdelas 6 december på Sjukvårdens ledarskapsdag i Stockholm med temat ”ledarskap för sjukvårdens digitala transformation”.

Han konstaterar att inom sjukvården förenas beslutskraft och expertis långt ute i organisationen, vilket är viktigt att beakta för att klara framtidens utmaningar.

– De olika yrkesgrupperna inom sjukvården är i många fall en minst lika långsiktig bärare av kunskap som verksamheter och förvaltningar. Detta ställer höga krav på hälso- och sjukvården att matcha professionerna ledarskapsmässigt. De operativa delarna är viktiga, men även att fånga upp långsiktiga frågor från professionerna samt att tillföra dessa verksamhets- och resursperspektiv, säger Fredrik Lennmyr.

Bakom priset står Stiftelsen Sjukvårdens ledarskapsakademi, ett initiativ för att på olika sätt stärka ledarskapet i sjukvård och forskning. Visionen är att hälso- och sjukvården om tio år ska vara en av de samhällssektorer som anses ha bäst ledare.

Pristagaren, som utses av en jury, får vara högst 45 år och ska ha visat prov på skickligt ledarskap och förmåga att förändra och utveckla sjukvården. Vinnaren får ett stipendium till en veckas ledarskapskurs på Harvard Business School i Boston, och en plats i ett ettårigt managementprogram arrangerat av Stiftelsen Sjukvårdens ledarskapsakademi.

2011 utsågs Johan Kaarme, barnläkare och  sektionschef på akutpediatriken vid Akademiska barnsjukhuset till Framtidens ledare i sjukvården.

Mer information:
Fredrik Lennmyr, verksamhetschef för thoraxkirurgi och anestesi på Akademiska sjukhuset, telefon: 018-611 30 99