Följ Akademiska sjukhuset

Så skapas arbetsplatser där sjuksköterskor vill arbeta

Nyhet   •   Nov 13, 2018 16:25 CET

Brist på sjuksköterskor och kritik mot stressig arbetsmiljö är återkommande larm om situationen inom vården. Men många trivs jättebra på jobbet, något som sällan lyfts fram i debatten. Carina Ahlstedt, utbildad sjuksköterska och doktorand vid vid Uppsala universitet, har undersökt vilka faktorer som får sjuksköterskor att trivas och stanna på en arbetsplats.

Studien, som publiceras i tidskriften International Journal of Nursing Studies, bygger på observationer och intervjuer med sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset. Syftet var att undersöka vad som kan vara motiverande i det dagliga arbetet. Vad är det som gör att sjuksköterskor trivs och stannar på jobbet?

- Det blir ofta ett starkt fokus på problemen, men det finns mycket att lära av att titta närmare på det som verkligen fungerar och stärka de faktorerna i arbetsmiljön. Sjuksköterskeyrket är ett avancerat yrke med komplexa arbetsuppgifter, som är roligt och utvecklande, säger Carina Ahlstedt, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Resultatet stärker tidigare studier från andra arbetsplatser där medarbetare har komplexa arbetsuppgifter; det är motiverande att kunna arbeta självständigt, att ha möjlighet att diskutera med kollegor, att utveckla sitt kunnande mot personliga mål och att själv kunna se en progression i sitt dagliga arbete.

Studien visar också att det är centralt att läkare och andra, som sjuksköterskor möter i professionen, respekterar och litar på deras kunskap, liksom att det råder ett bra samarbetsklimat där det är tillåtet att fråga och ge råd i det dagliga arbetet.

Läs hela pressmeddelandet via länk nedan!