Följ Akademiska sjukhuset

Nytt avsnitt av En podd om cancer

Nyhet   •   Okt 20, 2016 10:53 CEST

Programledaren Lotten Åsén Blomqvist (till vänster) tillsammans med Lisa Larsson, som fick livmoderhalscancer under sin graviditet.

Den 20 oktober släpps det tredje avsnittet av sjukhusets egen podcast om cancer. Gäst denna gång är Lisa Larsson, som fick livmoderhalscancer under sin graviditet. Medverkar i avsnittet gör även Karin Stålberg, som är gynekologisk tumörkirurg på Akademiska sjukhuset.

Programledaren Lotten Åsén Blomqvist berättar att de två avsnitt som har släpps hittills har fått positiv respons från både patienter och anhöriga.

- Vi har haft som mål att vara en modern kanal där man kan få stöd och information genom att höra andras berättelser, och det är väldigt glädjande att vi har tagits emot på det sätt som vi har avsett. Framöver kommer lyssnarna bland annat få höra hur man tar sig igenom diagnos och behandling lättare med hjälp av fysisk träning, hur det är att medverka som patient i kliniska studier, och hur man kan agera som anhörig när en närstående drabbas av cancer, säger hon.

Lyssnarröster om En podd om cancer:

”Vilken bra podd, jag bara grät när Fredrik berättade när han fick diagnosen och tiden efter det, jag miste min mamma i cancer 2007, och min make fick sin cancerdiagnos februari 2015, den där känslan Fredrik beskriver är så precis. /…/ Tack till dig Lotten och till Fredrik och hans läkare som gjort podden”

”Min mor gick precis bort i lungcancer. Ska lyssna på er podd och hoppas kunna förstå lite mer. Tack för att ni gör sådant här”

”Mycket bra program. Viktigt att försöka få med känslorna som kommer i och med en cancerdiagnos.”

”Toppen med allt stöd och info! Något jag saknade för tio år sedan.”

Om En podd om cancer

Det första avsnittet av ”En podd om cancer” släpptes den 25 augusti och sedan dess följer ett nytt avsnitt varje månad. Främsta syftet är att ge stöd, råd och hjälp till personer som lever med cancer, som drabbade eller anhöriga. I varje avsnitt medverkar en patient som tillsammans med en expert pratar om olika aspekter av cancersjukdomen.

Podden går att följa via poddapp i mobilen, samt på poddens webbplats www.enpoddomcancer.se, där man också kan maila in frågor och kommentarer.