Följ Akademiska sjukhuset

Missbildningskirurgi i fokus under estniskt statsbesök

Nyhet   •   Jan 21, 2011 10:30 CET

Under det estniska statsbesöket i Uppsala torsdagen den 20 januari besökte presidentens fru, Evelin Ilves, Akademiska sjukhuset. Förutom barnonkologi fokuserades studiebesöket på kraniofacial kirugi, det vill säga operation av missbildningar, tumörer och skador i ansiktet och skallen.  Akademiska har ansökt om rikssjukvårdsuppdrag för kraniofacial missbildningskirurgi.

I Sverige föds cirka hundra barn per år med missbildningar som innebär att skallbenet sluts för tidigt och hjärnan får svårt att expandera, så kallad kraniosynostos. Denna kirurgi, ska koncentreras till två platser i landet. Akademiska sjukhuset är en av fyra enheter som söker uppdraget. Vilka två det blir beslutas av Socialstyrelsen den 15 juni. Beslutet har skjutits upp flera gånger eftersom det bestämts att fler aspekter ska tas med i analysen. En koncentration av kirurgin anses gynna kvaliteten.

– För 80-90 procent av barnen med kraniosynostos räcker vanligtvis en operation, men för övriga med mer komplexa syndrom krävs fler operationer och ett tätt samarbete mellan olika specialister, säger plastikkirurg Daniel Nowinski, och fortsätter:

– Eftersom komplikationer kan tillstöta är tillgång till högklassig neurokirurgisk kompetens och neurointensivvård av största vikt. På Akademiska sjukhuset har vi särskilt goda förutsättningar eftersom neurointensiven är ett av sjukhusets tre centers of excellence.

Förutom ett kirurgteam med plastik-, hjärn- och käkkirurger, behöver många av barnen träffa andra specialister exempelvis inom barnneurologi, öron-näsa-hals, ögon och klinisk genetik. Att specialistvården samlas runt patienterna ingår i det leantänkande som finns på Akademiska sjukhuset. Det kraniofaciala teamet har sedan flera år ett nära samarbete både inom forskning och kompetensutveckling med Tölö-sjukhuset i Helsingfors.

Mer information:
Daniel Nowinski, överläkare och plastikkirurg, 108-611 30 24
Elisabeth Tysk, presschef, 070-622 24 21