Följ Akademiska sjukhuset

Malariaexpert på Akademiska välkomnar global satsning mot infektionssjukdomen

Nyhet   •   Apr 24, 2019 08:30 CEST

Drygt 200 miljoner människor är drabbade av malaria, en infektionssjukdom som smittar via myggor som bär på en parasit.

Torsdagen den 25 april uppmärksammas malaria världen över. Det är en infektionssjukdom som smittar via myggor som bär på en parasit. Drygt 200 miljoner människor framförallt i Afrika är drabbade. Årets tema för World Malaria Day är "Zero malaria starts with me”, där Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar alla länder att ta sitt ansvar för att vända utvecklingen.

– Dessvärre har den positiva trenden stagnerat globalt när det gäller minskad sjukdom och död. I vissa länder ses till och med en viss ökning under de senaste 1-2 åren, framförallt i de hårdast drabbade länderna i Afrika söder om Sahara, säger Maria Lundberg, infektionsläkare och malariaexpert på Akademiska sjukhuset, och fortsätter:

– De senaste åren har cirka 435 000 människor per år dött av malaria. Merparten är barn under fem år. Det innebär att ett barn dör varannan minut av en sjukdom som man både kan förhindra och behandla.

Malaria ger hög feber och frossa. Den som smittats har en stark sjukdomskänsla med huvudvärk och kroppsvärk som vid influensa. Ofta har malariapatienter också illamående och kräkningar. Men hur kraftiga symptomen är och hur snabbt de kommer beror på immunförsvaret samt vilken parasit man smittas med. Den farligaste typen av malaria, som orsakar flest dödsfall, är Plasmodium Falciparum. De flesta som smittas av denna typ av malaria får symptom inom fyra veckor. Om patienten inte behandlas kan det medföra lågt blodtryck, njursvikt, blodbrist, sviktande andning och chocktillstånd.

För att vända den negativa trenden har WHO startat en ny satsning "High burden to high impact: a targeted malaria response", något Maria Lundberg välkomnar:

– Den stora utmaningen är att miljontals människor fortfarande saknar tillgång till skydd och behandling. Ett effektivt skydd är att sova under ett myggnät som är sprejat mot den mygga som bär parasiten. Det gäller även personer som reser i malariadrabbade områden som även rekommenderas malariaprofylaktiska läkemedel. Det finns ännu inget godkänt vaccin mot malaria, men forskning pågår, berättar Maria Lundberg.

På parasitologlaboratoriet i Uppsala hanteras cirka 250 malariaprover per år varav cirka tio är positiva. Antalet diagnostiserade fall i Sverige har de senaste 20 åren varit relativt stabilt och legat på mellan 80 och 180 fall per år. Ett undantag var 2014 då många flyktingar från Eritrea hade malaria.FAKTA: Malaria

  • 3,2 miljarder människor bor i riskområden (91 länder, varav 45 i Afrika)
  • 219 miljoner nya fall per år
  • De flesta som dör av infektionssjukdomen är barn under 5 år
  • 435 000 dödsfall 2017
  • 90 procent av dem som drabbas bor i tropiska delar av Afrika. Malaria finns även i Sydostasien, Sydasien, tropiska delar av Sydamerika


Källa: WHO