Följ Akademiska sjukhuset

Gentest kan förbättra behandlingen med Waran

Nyhet   •   Nov 20, 2013 15:12 CET

Ett genetiskt test kan förutsäga vilken dos patienter behöver av det blodförtunnande läkemedlet Waran. Det visar en ny internationell studie vid bland annat Akademiska sjukhuset, som publiceras i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine.

Warfarin (Waran) används av närmare två procent av Sveriges befolkning för att förebygga blodpropp hos patienter med förmaksflimmer och andra sjukdomar, vilket minskar risken för följdsjukdomar.

– Våra resultat talar för att genetisk testning kommer att göra det lättare att snabbt ställa in den enskilde patienten på en effektiv och säker dos av Waran, säger Mia Wadelius, överläkare inom klinisk farmakologi på Akademiska sjukhuset och huvudansvarig för den svenska delen av studien, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Hälften av totalt 455 patienter i studien fick standarddosering av warfarin, utifrån ålder. Den andra hälften fick skräddarsydd dos under de första fem dagarna, beräknad utifrån två specifika gener, patientens ålder och kroppstorlek. Därefter utvärderades behandlingen under tre månader. Resultatet visar att de som behandlades enligt den genbaserade modellen uppnådde rätt dos snabbare och hade rätt behandlingseffekt under längre tid än de som medicinerades enligt gängse standard.

Enligt Mia Wadelius finns det nu möjlighet att införa mer individualiserad behandling för ett av våra vanliga blodförtunnande läkemedel i större skala.

Mer information om studien och publiceringen i New England Journal of Medicine:
Mia Wadelius, överläkare inom klinisk farmakologi på Akademiska sjukhuset, 018-611 49 45