Följ Akademiska sjukhuset

Forskare på Akademiska belönas för framsteg inom bilddiagnostik

Nyhet   •   Jun 28, 2018 12:38 CEST

Elna-Marie Larsson, överläkare och professor vid röntgenavdelningen på Akademiska sjukhuset, har av Svenska Läkaresällskapet tilldelats Tage Sjögrens pris 2018 för att på ett unikt sätt ha kombinerat neuroradiologiska frågeställningar med användande av modern medicinsk bilddiagnostik, så kallad imaging.

- Det känns fantastiskt att få detta pris efter att ha arbetat med forskning och utveckling av MR (magnetresonans)-avbildning av nervsystemet i 35 år, säger Elna-Marie Larsson.

Svenska Läkaresällskapet delar i år ut en halv miljon kronor till tio olika pristagare som belönas för värdefull medicinsk forskning. Tage Sjögrens pris inom radiologi uppgår till 75 000 kronor.

I motiveringen framhålls att Elna-Marie Larssons forskningsresultat lett till stora diagnostiska förbättringar och behandlingsresultat för patienter inom ett brett spektrum av sjukdomar inom nervsystemet. Likaså att forskningen är i den internationella forskningsfronten och har lett till ett stort antal publikationer och disputationer.