Följ Akademiska sjukhuset

Fler pulsåderbråck kan behandlas förebyggande med ny operationsteknik

Nyhet   •   Jan 30, 2013 15:26 CET

Närmare tusen personer i Sverige dör varje år av bråck på stora kroppspulsådern. Tack vare ny minimalinvasiv behandlingsteknik kan allt äldre patienter opereras med förbättrade resultat. Andelen har mer än fördubblats de senaste åren. Det framgår av en studie av forskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, publicerad i tidskriften British Journal of Surgery.

– Antalet förebyggande operationer har ökat markant de senaste åren, och för första gången ser vi nu en minskning i antalet akuta operationer för brustna pulsåderbråck, säger Kevin Mani, kärlkirurg på Akademiska sjukhuset och en av forskarna bakom studien.

Bråck på stora kroppspulsådern är en relativt vanlig sjukdom framförallt bland äldre män. Sjukdomen leder till cirka 700-1 000 dödsfall i Sverige årligen, men kan behandlas förebyggande med operation om den upptäcks i tid. Under de senaste decennierna har behandlingen av kroppspulsåderbråck ändrats drastiskt, bland annat i och med möjligheten att behandla sjukdomen med en minimalinvasiv operation i lokalbedövning, så kallad endovaskulär kirurgi.

I den aktuella studien undersöktes hur den nya operationstekniken påverkat behandlingen. I studien, som baseras på analys av det svenska kärlregistret Swedvasc, undersöktes 16 000 operationer för kroppspulsåderbråck i Sverige under perioden 1994-2010. Frekvensen av operationer och resultat analyserades för olika åldergrupper.

Studien visar att allt fler personer opereras förebyggande i Sverige. Ökningen är störst bland de äldre, där andelen patienter över 80-års ålder som opereras mer än fördubblats de senaste åren.

Trots att allt fler äldre opereras har resultaten förbättrats, och allt fler klarar operationen utan men. Studien visar också för första gången en minskning av antal akuta operationer för brusten pulsåderbråck i Sverige efter 2006, vilket kan vara en positiv effekt av fler förebyggande operationer.

– Det är glädjande att se att antalet operationer för brustet kroppspulsåderbråck minskar eftersom riskerna med en akutoperation är betydligt större än vid planerad förebyggande kirurgi, säger Kevin Mani.

Läs mer om studien i British Journal of Surgery (DOI: 10.1002/bjs.9046).

För mer information:
Kevin Mani, kärlkirurg, 0706-905463
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21