Följ Akademiska sjukhuset

Brännskadecentrum på Akademiska nominerat till Guldskalpellen

Nyhet   •   Apr 13, 2016 10:40 CEST

Brännskadeteamet på Akademiska sjukhuset använder daglig styrning som arbetssätt sedan tre år. Detta har skapat en tvärprofessionell teamkänsla hos personalen och placerar patienterna, i stället för den individuella professionen, i centrum av diskussionen. Arbetssättet ska nu införas på hela sjukhuset och verksamheten är nominerad till Guldskalpellen, Dagens Medicins årliga pris till årets förnyare i sjukvården.

– Genom att träffas tio minuter på morgonen reflekterar teamet kort över gårdagen och planerar gemensamt hur man ska lägga upp dagens arbete. Teamet har även en fem minuters träff på eftermiddagen. Arbetssättet leder till bra kommunikation tvärprofessionellt och synliggör problemområden som alla kan känna sig delaktiga i, för att därefter lösa tillsammans, säger avdelningschef Tracey Koo Clavensjö.

Tillsammans med Universitetssjukhuset i Linköping har Akademiska nationellt ansvar för brännskadevård, så kallat rikssjukvårdsuppdrag. Brännskadecentrum på Akademiska använder ofta telekommunikation för att minska avståndet mellan samarbetspartners/avdelningar för brännskadepatienter som får fortsatt vård i sina hemlandsting/regioner.

Arbetssättet med daglig styrning skapar så många fördelar att sjukhusledningen beslutat införa det på hela sjukhuset.

Den 1 juni står det klart vem som får priset, som består av ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor samt den gyllene Guldskalpellpokalen.

Mer information:
Tracey Koo Clavensjö, avdelningschef Brännskadecentrum, 018-611 04 72 eller 0706-113661

Bildtext: På bilden syns (från vänster) Fredrik Huss (överläkare), Elisabeth Haddleton (biträdande avdelningschef), Gunilla Nygård (verksamhetschef plastik- och käkkirurgi), Tracey Koo Clavensjö (avdelningschef) samt på skärmen Madelene Frenell (koordinator operationsplanering plastik).