Följ Akademiska sjukhuset

Alkoholdrickande vid psykisk sjukdom fokus för forskningsstudie

Nyhet   •   Jan 27, 2016 16:19 CET


Varför dricker Jeppe? Det är fokus för en studie på vuxna patienter inom området affektiva sjukdomar (tidigare allmänpsykiatrin) vid Akademiska sjukhuset. 34 procent har riskabla eller skadliga alkoholvanor. De med riskabla vanor dricker oftare av känslorelaterade orsaker för att känna sig gladare eller slippa tänka på sina problem.

- Andra motiv som kommer fram är att vilja ha roligt med andra och att inte vilja skilja sig från mängden. De som har känsloladdade motiv som att fly från sina bekymmer eller bli gladare löper störst risk att hamna i alkoholmissbruk, säger Christina Nehlin Gordh, medicine doktor och socionom inom psykiatrin på Akademiska sjukhuset.

- Tanken är att resultaten så småningom ska användas i behandlingen av patienter. Det kan också bli möjligt för patienter och andra att själva undersöka sina motiv på Internet, fortsätter Christina Nehlin Gordh.

Hon är en av tre forskare i Uppsala som fått dela på 500 000 kronor från Systembolagets alkoholforskningsråd, som verkar för att stärka alkoholforskning i Sverige. Övriga är Erika Comasco och Erika Roman.

Studien inom området affektiva sjukdomar visar också att många av patienterna behöver hjälp att fundera över sina alkoholvanor. Drygt var tredje patient, 34 procent, har alkoholvanor som är riskabla eller skadliga.

Nästa steg blir att tillfråga studenter om varför de dricker och jämföra resultaten med studier i andra länder, en studie som ska vara klar om cirka ett år. Även till detta projekt har forskarna beviljats medel från Systembolagets alkoholforskningsråd.

Mer information:
Christina Nehlin Gordh, medicine doktor och socionom inom affektiva sjukdomar, ett område inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset,
tfn: 018-611 20 34
e-post: christina.nehlin.gordh@akademiska.se